Nyheter

2014-12-01

Sändarförsedd kragtrapp togs för terrorist(2)

Sändaren som den skjutna kragtrappen bar med adress till det program som syftar till att stärka populationen av kragtrapp i Uzbekistan.

 

En kragtrapp från Uzbekistan som försetts med GPS-sändare sköts i lördags morse av polis i Afghanistan eftersom man misstänkte (och tydligen fortfarande tror) att den var utsänd i terrorsyfte. Polisen träffade på fågeln när den uppehöll sig vid en motorväg i norra Faryab. Detta sägs vara en instabil del av landet som tidigare varit föremål för talibanernas terror. När polisen, som inte kände igen fågeln, såg att en antenn stack ut från fjäderdräkten, beslöt man att skjuta den. Enligt en lokal polischef ska fågeln då ha exploderat och spridit ”misstänkt metallmaterial” omkring sig.

 

Den afghanska polisen hävdar att man funnit något som ser ut att vara en GPS och en liten kamera på fågeln, och polisen misstänker att fågeln var utplanterad på övervakningsuppdrag.

 

Men i en video som det amerikanska bolaget NBC News har publicerat ses att den sönderskjutna fågeln är färgmärkt på ena benet samt att den har en sändare som sitter fast på ryggen. På sändaren kan man tydligt läsa adresser och telefonnummer till ECCH, den organisation i Uzbekistan som försett kragtrappen med sändaren. ECCH står för ”Emirates Center for Conservation of Houbara”. Houbara Bustard är det engelska namnet på kragtrapp och ökentrapp.

 

Kragtrappen, och dess nära släkting ökentrappen i Nordafrika, var tidigare det främsta jaktbytet för arabiska falkenerare. Men denna jakt har nu gått så hårt åt beståndet att trapparna står nära utrotning i flera delar av sitt utbredningsområde. Därför bedrivs forsknings- och utplanteringsprogram i bland annat Uzbekistan, Kazakstan, Abu Dhabi och Marocko.

 

Den afghanska polisen hade i alla fall rätt i en sak: Kragtrappen är numera mycket ovanlig i denna del av centrala Asien, så det var inte så konstigt att de inte kände igen den.

 

Detta är inte första gången som en sändarförsedd fågel blivit dödad eftersom man trott att den använts i terror- eller spionsyfte. Tidigare har bland annat en vit stork från Italien skjutits i Egypten, och förra året sköts en gam i Sudan eftersom myndigheterna där trodde att den var utsänd som spion åt Israel.

 

(AW)

Kragtrapp.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR