Nyheter

2013-01-24

Skånska mord – om Kristianstads pilgrimsfalkar i tidskriften Filter(4)

”När ett par rödlistade pilgrimsfalkar bildade familj i Kristianstads vattentorn inleddes en solskenshistoria som engagerade hela staden. Men säg den lycka som varar.” Så börjar ett långt reportage i tidskriften Filters senaste nummer. Det handlar om de pilgrimsfalkar i Kristianstad som i somras blev medvetet förgiftade av någon, sannolikt med en preparerad duva som lockbete.

 

 

Artikeln löper över 22 sidor och vi får möta lokala fågelskyddare som Hasse Cronert på Kristianstads vattenrike och Anette Strand (som även sitter i SOF:s styrelse) samt naturligtvis Peter Lindberg, ansvarig för Projekt pilgrimsfalk sedan starten för decennier sedan.

 

Pilgrimsfalkarna i Kristianstad blev en angelägenhet för hela staden tack vare en web-kamera som monterades nära bolådan. I början av juni förra året hade fler än 40 000 varit inne och tittat på falkarna via kameran. Naturligtvis hade det också då framgått att det bland falkarnas byten fanns tamduvor med ringar, dvs. brevduvor. Kanske var det detta som fick någon att preparera en duva med gift och sedan släppa den så att den blev ett byte för falkarna? Hur som helst dog hannen i paret och tre av ungarna. Honan och den fjärde ungen är försvunna och sannolikt döda även de. Analyser som gjordes av de döda falkarna visade att de dött av förgiftning samt att de blivit medvetet förgiftade.

 

Det finns mycket pengar i duvsporten, förstapriset i en tävling som kallas Belgian Master är 100 000 € (ca 850 000 kronor). Kanske kan detta förklara en del av det som händer i Europa när det gäller pilgrimsfalkar. I Filter-artikeln berättas att en ordförande i en brevduveklubb i Berlin nyligen skrev ett öppet brev där han uppmanade medlemmarna att ta livet av pilgrimsfalkar. I norra England föreslog en annan klubb att duvägare över hela Storbritannien skulle slå sig samman och göra gemensam sak mot falkarna.

 

I artikeln säger Anette Strand: ”Sådana här saker väcker folks avsky. Men det kan också väcka idéer. Hmm . . . man kanske skulle testa det här på falkarna i Helsingborg.”

 

Från fågelskyddshåll har vi varit mycket kritiska till att åklagaren i fallet snabbt lade ner utredningen. Det finns nämligen en stor risk för upprepning. Om detta skulle hända, måste nästa åklagare börja om från noll. En fortsatt utredning av Kristianstad-fallet skulle ha kunnat plocka fram mycket värdefulla bakgrundsuppgifter.

 

Anders Wirdheim

 

 

Tidskriften Filter hittar man i välsorterade tidningsbutiker.

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR