Nyheter

2013-12-16

Skator kan skilja egna barn från andras ungar(5)

Skatgökar som växer upp tillsammans med skatungar riskerar att bli diskriminerade av sina fosterföräldrar. Foto: P-G Bentz/sturnus.se

 

Den gök som förekommer i Sverige lägger som bekant sina ägg i andra fåglars bon. När ungen kläckts, puttar den ut övriga ägg eller ungar och blir därmed ensam om all den mat som fosterföräldrarna levererar. Så är det ibland även hos skatgöken, en sydeuropeisk släkting till vår gök, men det förekommer också att skatgökens ungar växer upp tillsammans med sina fostersyskon (oftast skatungar) – och det har nu visat sig vara en sämre lösning för gökungen.

 

Det är i en artikel i Behavioral Ecology and Sociobiology som en ny studie av skatgökar presenteras. Manuel Soler vid Granadas universitet har under fem häckningssäsonger studerat skillnader mellan skatgökungar som vuxit upp ensamma med ungar som haft fostersyskon. Det visade sig att de ungar som inte haft fostersyskon fick betydligt mera mat än de övriga. Detta berodde inte enbart på att de hade mindre konkurrens utan också på att föräldrafåglarna aktivt kunde undvika att mata gökungen om det även fanns skatungar i kullen. Denna skillnad ökade efter det att ungarna lämnat boet men fortfarande var beroende av att bli matade.

 

Slutsatsen av studien är att skatorna har kapacitet att skilja ”egna barn från andras ungar” eller snarare att göra skillnad mellan skatungar och skatgökungar – särskilt efter det att ungarna lämnat boet.

 

Det pågår en ständig kapplöpning mellan häckningsparasiter och deras värdar. Gökarnas chans är att lura värdfågeln, medan värdfåglarna har allt att vinna på att inte låta sig luras.

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR