Nyheter

2012-08-18

Skrikörnen Tönn har lämnat Sverige – för denna gång

Den större skrikörnen Tönn fotograferad 12 augusti vid Hullsjön i Västergötland. Foto: Kent Kristenson

Efter att ha tillbringat en tredje sommar i norra Sverige har den med satellitsändare försedda större skrikörnen Tönn nu lämnat landet. För närvarande befinner den sig nära gränsen mellan Danmark och Tyskland, sannolikt på väg mot det tidigare vinterkvarteret i sydöstra Spanien.

Fågeln ringmärktes och försågs med satellitsändare i boet i Estland sommaren 2008. Därefter har den tillbringat varje vinter i ett våtmarksområde vid El Hondo i Spanien och de tre senaste somrarna i Sverige. Varje gång har den flugit hit via Baltikum och Finland. Framför allt har den därefter uppehållit sig i Jämtland, men den har varit ganska rörlig och periodvis strövat vida omkring.

En vecka in i augusti i år började den röra sig söderut. Denna gång valde den rutten väster om Vänern och blev sedan påpassligt fotograferad vid Hullsjön nära Vänerns sydspets 12.8. Därifrån fortsatte den längs Göta älvs dalgång ner till Halland, där den tillbringade två nätter för att den 14.8 dra vidare söderut över Bjärehalvön och Kullaberg i riktning mot Danmark.

Man kan spekulera i om örnen möjligen lärde sig denna korta passage över vatten under förra sommaren. Då var den nämligen först nere vid Falsterbo och vände innan den drog norrut för att korsa Öresund just i höjd med Helsingborg.

På sina flyttningsresor har skrikörnen Tönn sett åtminstone 15 olika länder och nästan alla svenska landskap. Om den överlever även denna vinter bör den vara mogen att försöka häcka nästa år. Men det är väl knappast troligt att den kan hitta någon partner i Jämtland, ett landskap som uppenbarligen tilltalar Tönn.

Den kunskap som både forskarna och vi vanligare fågelskådare fått om Tönns märkliga resor hade varit omöjlig förutan satellitsändaren. Dessa sändare är bara ett exempel på hur ny och avancerad teknik revolutionerat fågelforskningen på senare år.

Följ Tönns fortsatta resa i höst på http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=EN&selFreq=multi&curr_year=2012&curr_season=Autumn


Anders Wirdheim


Från Hullsjön och Västergötland tog sig Tönn söderut genom Halland och passerade nordvästra Skåne innan den drog över till Danmark vid norra Öresund. Foto: Kent Kristenson
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR