Nyheter

2013-02-05

Skyddande förklädnad(4)

Ett stort, runt huvud och stora mörka ögon. Vad är det för en märklig varelse som sitter på marken? Jo, en tofsmes med "ögon i nacken". Foto Bertil Andersson

Vad är det för en konstig varelse som sitter på snön och bearbetar ett fågelfrö? De stora ögonen och det runda huvudet ger ett närmast ugglelikt intryck. Vad det handlar om är ett ”falskt ansikte” – i detta fall dessutom upp och ner.

 

 

För snart tio år sedan skrev fågelkonstnären Dan Zetterström i Vår Fågelvärld om tofsmesens falska ansikte (VF8/2003). Han hade noterat att en tofsmes såg ut att titta på betraktaren även när den riktade huvudet åt rakt motsatt håll. Det handlar om de svarta teckningar som tofsmesen har på huvudets bakre sidor. Rakt bakifrån ser dessa ut som ögon. På Bertil Anderssons bild här ovan blir effekten nästan ännu mera slående när mesen vänder huvudet nedåt.

 

Bertil har noterat att tofsmesarna gärna sitter på marken och äter. Han har också en teori om att deras falska ansikte då bidrar till att de får vara i fred för andra mesar. De vågar sig helt enkelt inte nära den skrämmande figuren.

 

Det handlar hur som helst om mimikry, dvs. en skyddande förklädnad. Om man är liten och utsatt för faror, kan det finnas en vits i att se ut som något som är betydligt farligare. Jämför t.ex. med fjärilars stora ögonfläckar som bevisligen har avskräckande effekt på många djur som annars gärna äter just fjärilar. I tofsmesens fall kan ögonen i nacken också ha den effekten att de får en jagande sparvuggla att avstå från en attack: Varför ödsla krut på en mes som redan sitter och tittar på angriparen? Den kommer ju att fly illa kvickt.

 

Sparvugglan är f.ö. själv ett exempel på mimikry. Även den har falska ögon i nacken, och den egenskapen delar den med nästan alla andra riktigt små ugglor i världen (släktet Glaucidium). Dessa småttingar är förvisso själva utsatta för attacker från t.ex. hökar och större ugglor.

 

Anders Wirdheim

Tofsmesen så som vi är vana vid att se den. Men lägg märke till den mörka fläcken på nackens sida. Det finns en på vardera sidan, och det är dessa som bakifrån ger intryck av ögon. Foto: Anders Wirdheim
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR