Nyheter

2012-11-24

Skyddsjakt på hackande talgoxe (3)

En talgboll hade kanske räckt för att få talgoxen i fråga att sluta hacka på väggen. Nu blev den i stället skjuten med luftgevär av Anticimex! Foto: P-G Bentz

I veckan som gick upptäcktes att en talgoxe hackat hål i en putsad vägg på Kvibille mejeri utanför Halmstad. Eftersom mejeriet har ett omfattande avtal med Anticimex tog man kontakt med företaget. De skickade i sin tur ut en anställd beväpnad med luftgevär som från sin bil sköt talgoxen i fråga.

– Det är en märklig historia. Vad värre är, handlar detta om att man på klassiskt manér kanske skjutit budbäraren. Det kan ju ha funnits en anledning till att talgoxen hackade i väggen, t.ex. insekter av något slag. Det säger Anders Wirdheim som, förutom att vara informationsansvarig i SOF, också är ordförande i den lokala fågelföreningen i Halmstad.

– Det har också visat sig att skytten saknade tillstånd för skyddsjakt. Det gick ut tidigare i år och har inte förnyats. Dessutom är det tveksamt om det över huvud taget är möjligt att få tillstånd till skyddsjakt på en talgoxe. Den finns inte med bland de arter som kan få skyddsjagas enligt jakttidtabellen.

– Det är trist att det är så djupt rotat hos många, uppenbarligen även hos ett företag som Anticimex, att problem av detta slag skall lösas med bössan. Om det nu var mat talgoxen var ute efter, hade det kanske räckt att hänga upp en talgboll eller två. Var det i stället en hålighet för övernattning den sökte, kunde man ju hängt upp en holk i närheten.

– I veckan som kommer skall vi från vår lokala förening uppvakta både mejeriet i Kvibille och Anticimex i Halmstad med varsin holk och en påse talgbollar. Då har de alternativ till bössan nästa gång, säger Anders Wirdheim.

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR