Nyheter

2012-01-16

Skyll inte på skarvarna – ta itu med de verkliga miljöproblemen

– Det stämmer inte att skarvarna är orsaken till det dåliga fisket i Stockholms skärgård. När skarv och säl pekas ut som bovar i dramat handlar det i stället om smutsig lobbyverksamhet. Det är snart dags för fiskeintressenterna att lämna in en ny ansökan om skarvbekämpning, så dagens utspel kan ses som ett sätt att bereda väg för nya beslut. Efter förra årets skandal, då skarvbekämparna gjorde sig skyldiga till grymt djurplågeri, är de tydligen rädda för att inte få fortsätta med skarvförföljelsen.

 

Det säger Dennis Kraft, ordförande i SOF, med anledning av att fiskekonsulenten i Stockholm, Sverker Lovén, i en tidningsartikel hävdar att fisket kollapsat i Stockholms skärgård på grund av just skarvar och sälar.

 

– Det finns inga vetenskapliga undersökningar som stöder Lovéns uttalande. Det är snarare tvärtom. Skarvarna har ingen avgörande betydelse på fiskpopulationerna, säger Dennis Kraft och hänvisar till förhållandena i Kalmarsund:

 

– Där var tongångarna exakt likadana för tio år sedan. Skarvarna var de stora bovarna som förstörde fisket. Sedan dess har skarvstammen i Kalmarsund minskat mycket kraftigt, men det har inte alls påverkat fiskbestånden.

 

– Det är en farlig väg som Sverker Lovén och andra fiskeintressenter är inne på. Genom att fokusera allt elände kring skarv och säl riskerar de att missa de verkliga miljöproblemen. 

 

– Totalt sett minskar nu skarvstammen i Sverige. Den nådde en topp 2006 och har därefter gått tillbaka. Denna utveckling är en parallell till vad som tidigare hänt i både Holland och Danmark. Detta känner fiskeintressenterna till, men de vill av någon anledning hålla fast vid bilden av skarven som den stora marodören, säger Dennis Kraft.

 

Anders Wirdheim 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR