Nyheter

2013-12-16

SOF:s fågelkalender – 15 december(5)

Sidensvansar på dekorativ äpplehållare för fåglar. Foto: Niklas Aronsson

 

Under hela december fram till jul presenterar vi en aktuell fågel varje dag. Samtliga är arter som gärna dyker upp vid fågelmatningar. En del är vanliga, andra ses mera sällan. Många hör till de klassiska fågelbordsgästerna, andra är ganska nya i denna miljö. Idag handlar det om en fågel vars oregelbundna uppträdande en gång fick människor runt om i Europa att tro att den var ett förebud om svält, krig eller annat elände. Det gäller faktiskt den så vackra och härligt låtande sidensvansen.

 

Det holländska namnet på sidensvansen är än idag pestvogel. Detta namn har överlevt länge och har också haft motsvarigheter på flera andra europeiska språk. Bakgrunden till namnet har redan nämnts: Sidensvansens oregelbundna förekomst fick folk att tro att den bar med sig besked om att olyckor skulle drabba folket. Det handlade, och handlar fortfarande, istället om att sidensvansen är mycket beroende av en viss typ av föda under vinterhalvåret. Om denna föda finns i riklig mängd, kan sidensvansarna stanna kvar långt upp i norr hela vintern. Men om födan saknas, måste de utvandra.

 

Sidensvansen hör till de ganska få fågelarter som radikalt byter födoslag mellan sommar och vinter. Under våren och sommaren lever den likt en flugsnappare och fångar flygande insekter. Fram mot hösten, när insekterna blir fåtaliga, blir den vegetarian och lever på bär. I första hand är det rönnbär som står på menyn, men den äter även många andra sorters bär och vissa frukter. Liksom hos många andra trädslag varierar rönnens fruktsättning från år till år. Vissa år är det gott om bär, under andra är det dåligt.

 

Sidensvansen kommer i flockar, och ofta uppmärksammar man dem på lätet. Det låter som en mängd små spröda silverklockor som klingar eller snarare ringer. I områden med gott om bär, kan det samlas mycket stora mängder sidensvansar. Det är en fantastisk ljudupplevelse att höra en sådan jätteflock.

 

Det sägs också om sidensvansen att den ibland blir berusad och att det är detta som är orsak till att hela flockar kan flyga ihjäl sig mot fönster eller väggar. Det återstår väl ännu att bevisa, men klart är att den äter bär som ofta suttit kvar så länge att de börjat jäsa och bilda alkohol. En anpassning till denna farliga föda är att sidensvansarna utvecklat en ovanligt stor lever. Den är, i förhållande till kroppsvikten, betydligt större än hos någon annan fågel.

 

Sidensvansen är en nordlig fågel som häckar i taigabältet från Skandinavien österut ända till Berings sund och dessutom även i Nordamerika. Dess bo var länge okänt, vilket fick rika brittiska samlare att under 1800-talet utrusta expeditioner till norra Sverige och Finland på jakt efter dess bo och ägg. Det dröjde till 1859 innan en expedition utskickad av den engelske samlaren John Wolley hittade det första sidensvansboet vid Muonio i norra Finland.

 

Idag ser vi inte sidensvansen som ett förebud om olycka. Tvärtom gläds nog de allra flesta av ett möte med denna vackra fågel. Vill man få den på besök vid sin fågelmatning ska man lägga ut frukt, t.ex. äpplen eller päron. Blåbär som råkat ligga för länge i frysen, kan man också lägga ut till fåglarna istället för att kasta dem i soporna.

 

(AW)

 

Bilden på sidensvansarna överst i denna notis är hämtad från boken Fåglarnas trädgård. Där finns mängder av tips om hur man gör sin trädgård mera fågelvänlig.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR