Nyheter

2013-12-08

SOF:s fågelkalender – 8 december(5)

Rödhake. Foto: Ulrik Bruun

 

Från 1 december och fram till jul presenterar vi en aktuell fågel varje dag. Samtliga är arter som gärna dyker upp vid fågelmatningar. En del är vanliga, andra ses mera sällan. Många hör till de klassiska fågelbordsgästerna, andra är ganska nya i denna miljö. Idag möter vi en typiskt syd- och västsvensk fågelmatningsgäst, nämligen rödhaken.

 

Rödhaken är en av Sveriges talrikaste fåglar. Vi räknar med drygt 3,8 miljoner par vilket innebär att endast bofinken och lövsångaren är talrikare. Men det stora flertalet, säkert mer än 99 procent, flyttar ut ur landet vintertid för att övervintra i sydvästra Europa eller Nordafrika. Det innebär att det ändå kan handla om tiotusentals rödhakar i Sverige vintertid, men dessa finns framför allt nära kusterna i väster och söder.

 

Det ska dock noteras att rödhaken numera inte enbart är sydsvensk vintertid. De senaste vintrarna har enstaka rödhakar klarat av att övervintra i trädgårdsmiljöer upp till Mälardalen, och övervintringsförsök har även gjorts längs Norrlandskusten. I söder har rödhaken blivit tydligt talrikare vintertid under de senaste decennierna, något som säkert kan förklaras med att klimatet genomsnittligt blivit mildare vintertid.

 

För oss i Sverige är domherren den fågel som mer än andra symboliserar jul. Motsvarande plats tas i Storbritannien av rödhaken – googla gärna på ”Robin Christmas Cards”, så förstår ni vad jag syftar på. I Storbritannien är rödhaken en vanlig övervintrare och snart sagt varje bostadsområde eller större trädgård har sin egen rödhake.

 

I de delar av Sverige där rödhaken numera är en regelbunden övervintrare förhåller det sig på samma sätt: Varje område har sin rödhake, men nästan alltid bara en. Finns det två rödhakar i samma område vintertid, kan man vara ganska säker på att de snart råkar i luven på varandra. Rödhaken hävdar nämligen ett vinterrevir, och där släpper den inte in någon artfrände. Dessa ska i stället jagas bort. Annars kanske inte maten räcker.

 

Det är också detta revirhävdande som gör att rödhaken hör till de få arter som sjunger vintertid. Dessutom sjunger både hanne och hona, låt vara en enklare sång än på våren men likväl silverklar och vacker. Man hör sången särskilt under tidig morgon, medan det ännu är helt mörkt. Det är en märklig känsla att en tidig januarimorgon, kanske med minusgrader och snö, höra en rödhake sjunga. Men detta är alltså rödhakens sätt att tala om för andra rödhakar att området är upptaget.

 

Vid fågelmatningen äter rödhaken bär, frukt och fett. Många är de som charmats av rödhakarna vintertid och hittat på sina egna specialmenyer. En man i Snöstorp utanför Halmstad upptäckte av en tillfällighet att rödhaken gärna åt av en pannkaka som blivit över. Därefter har han varje dag, varje vinter i flera års tid stekt en pannkaka under morgonen. När den svalnat något, har han hackat pannkakan i småbitar och strött ut dessa över de nedre grenarna på en yvig gran, där rödhaken gärna håller till. Genom åren har det blivit hundratals pannkakor!

 

Numera kan man även köpa specialmat avsedd för rödhakar och andra insektsätande småfåglar. Bland annat finns en typ av pellets gjord på fett, frystorkade mjölmaskar och frön samt block av fett med inkapslade mjölmaskar.

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR