Nyheter

2013-07-15

Sommarmatning kan bjuda på trevliga överraskningar(4)

Rosenfink (2K) på fågelmatning i Falsterbo, 11 juli 2013. Foto: P-G Bentz/sturnus.se

Allt flera matar fåglar året runt, dvs. även mitt i sommaren. I såväl USA som Storbritannien har sommarmatning varit vanligt länge, men här i landet är det först på senare år som företeelsen slagit igenom. Matningen ger liv åt trädgården och kan ibland bjuda på överraskningar, som hos P-G Bentz i Falsterbo förra veckan.

 

 

Ganska sent under dagen tittade P-G ut genom köksfönstret och fick se en avvikande, brun fink bland de grönfinkar som varit flitiga gäster en längre tid. Det visade sig vara en rosenfink, en ettårig fågel.

 

Rosenfinkar ses då och då vid fågelmatningar, men framför allt handlar det då om nyanlända fåglar i maj som dyker upp på platser där man ännu inte avslutat vintermatningen. Oftast födosöker de då på marken under fröautomaterna.

 

Att mata fåglarna mitt i sommaren kan verka onödigt, och det finns även en ganska spridd uppfattning att det är skadligt (det hävdas att ungfåglarna äter lättåtkomliga frön i stället för en mera variationsrik naturlig kost). Men för fåglarna har matningen med stor sannolikhet varken särskilt negativa eller positiva effekter. De hittar mat även utan vår hjälp. Sommarmatningen kan därför sägas vara något vi främst ägnar oss åt för vår egen skull: Det är trevligt med många fåglar.

 

Något som fåglarna däremot verkligen behöver nu under sommaren är vatten. Det gäller alldeles särskilt under längre torrperioder. Anlägg ett enkelt fågelbad i form av en grund och ganska vid skål. Det finns kanske något större gammalt fat i gömmorna, annars kan man ganska enkelt gjuta ett sådant själv.

 

(AW)

Gulsparvar som badar i naturlig vattensamling. Fixa ett fågelbad utanför fönstret! Det kommer att ge många trevliga fågelupplevelser. Foto: P-G Bentz/sturnus.se
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR