Nyheter

2015-06-06

”Sötchock” i Skanör(1)

Skärfläckans unge är bedårande, som Vellinges kommunalråd uttrycker det. Foto: P-G Bentz/sturnus.se

 

Den stora kolonin med skärfläckor på Landgrens holme nära Skanörs hamn har blivit en stor attraktion. Tidigare i våras färdigställdes en plattform varifrån besökare utan att störa kan följa skärfläckorna och övrigt fågelliv. Just nu myllrar det av ungar, och skärfläckans ungar är verkligen tilldragande – och som sagt även publikdragande.

 

En av alla dem som fascinerats av skärfläckeungarna är Vellinges kommunalråd Carina Wutzler. I ett inlägg på Facebook uppmanar hon kommuninnevånarna att ta det försiktigt på vägen ut mot Skanörs hamn strax intill: ”Kör försiktigt om ni ska ta er ner till hamnen i Skanör. Dessa bedårande djur korsar ofta Hamnvägen och tyvärr händer det att de körs över av bilister.”

 

I år omfattade skärfläckekolonin 178 par. Dessutom häckar flera par småtärnor, rödbenor och tofsvipor samt några par silvertärnor, skrattmåsar, större strandpipare och strandskator på holmen. Framgången ska framför allt tillskrivas dokumentärfilmaren och naturvårdaren Mikael Kristersson från Falsterbo. Han har under närmare ett decennium arbetat för att göra holmen till en säker häckningsplats. Kreaturen, som betar i området, får inte tillträde till holmen förrän efter det att fåglarna har kläckt. Dessutom finns 4 km elstaket som håller rävar och grävlingar borta, och med hjälp av en dammlucka kan vattenståndet hållas på rätt nivå den kritiska tiden.

 

Råkar du ha vägarna förbi Falsterbonäset, gör en avstickare ner mot Skanörs hamn och njut av det rika fågellivet. Men var också beredd på att drabbas av sötchock, för att nu använda ett slitet kvällstidningsuttryck.

 

(AW)

När ungarna behöver värme, kryper de in under föräldern. I det här fallet följde ett par andra ungar med: Det är inte mindre än sex stycken ungar som värms under föräldern som sitter på huk. Foto: P-G Bentz/sturnus.se
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR