Nyheter

2013-08-14

Spännande nyhet om östliga eremitibisar(4)

Friflygande eremitibis vid avelsanläggningen i Birecik i Turkiet, fotograferad under en AviFauna-resa i maj 2004. Foto: P-G Bentz/sturnus.se

Tidigare i sommar skrev vi om att den lilla kvarvarande östliga populationen av eremitibis nu ser ut att försvinna. Endast en fågel återvände efter vinteruppehållet i Etiopien till Palmyra i Syrien. Men kanske kan en vändning vara på gång. Från avelsanläggningen i Birecik i Turkiet släpptes i år sex fåglar ut, och fem av dem är nu på väg söderut. Enligt fåglarnas satellitsändare är den senaste positionen just trakten av Palmyra i Syrien.

 

 

För några hundra år sedan var eremitibisen utbredd över ett stort område runt Medelhavet och arten häckade så långt norrut som i Alperna. Tillbakagången inleddes sannolikt redan på 1600-talet och nu under 2000-talet återstår endast två spillror. En finns i Marocko, där något hundratal par häckar i ett par kolonier. Denna anses ha tämligen goda förutsättningar även om en liten population alltid är mycket sårbar när det gäller tillfälligheter (t.ex. extremt väder). Den andra spillran fanns öster om Medelhavet och ansågs länge vara utdöd, men en liten koloni återupptäcktes vid Palmyra i Syrien för tiotalet år sedan.

 

På flera håll bedrivs sedan länge räddningsprogram för eremitibis. En sådan avelstation finns på Nordens Ark i Bohuslän. En annan, med friflygande fåglar, finns i Birecik i Turkiet.  Där har många svenska fågelskådare haft möjlighet att se dessa mycket speciella fåglar i samband med fågelresor. Just Birecik är ett givet mål på Turkiet-resor eftersom staden ligger vid floden Eufrat och området hyser flera andra speciella fågelarter (t.ex. gråfiskare, blek dvärguv och irakskriktrast).

 

De sex fåglarna som släpptes ut från avelsanläggningen i Birecik utgjordes av fyra årsungar och två ettåringar. Fem av fåglarna verkar nu alltså vara på väg söderut. Resan går genom Arabiska halvön och ut över Röda havet i Jemen. Vinterkvarteren för den östliga populationen ligger så vitt man vet i Etiopien. Resan är dock mycket riskfylld. Förutom de problem det innebär att färdas genom ökentrakter är jakttrycket hårt.

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR