Nyheter

2013-01-26

Stjärtmesen – ny favorit på fågelmatningen(4)

Stjärtmesen är näpen som få och ganska begiven på innehållet i talgbollar. Foto: Kent-Ove Hvass

Precis som steglitsen är stjärtmesen en nykomling på fågelmatningar. Går vi 30 år tillbaka i tiden var det ytterst ovanligt att stjärtmesar lät sig lockas till ”de dukade borden”. Stjärtmesen ansågs då vara en fågel som under vintern i princip enbart levde på puppor och spindlar som den hittade i springor och grenveck på buskar och träd. Idag är förhållandet annorlunda. Numera ses stjärtmesar ganska regelbundet på fågelmatningar i stora delar av landet.

 

 

Stjärtmesen är bland det näpnaste som finns i den svenska fågelvärlden. Den är som en vit boll med en lång stjärt. Det vita huvudet är runt, näbben liten och kort och ögat är som ett pepparkorn. Redan detta är tilltalande, och tar man sig tid att titta närmare, är det en verkligt delikat tecknat fågel i vitt svart och mörkt rosa. Att den sedan är mycket social och håller ihop i flockar gör inte saken sämre.

 

Stjärtmesarna kan sägas leva familjeliv vintern igenom. Ofta är det dessutom två eller tre familjer som slår sig samman. De håller ihop och släpper inte kontakten med varandra. Det vet alla som arbetat på fågelstation; om en stjärtmes fastnar i ett slöjnät, dröjer det inte länge innan hela flocken sitter där i nätet.

 

Vid några tillfällen har vi även, genom ringmärkning, kunnat följa stjärtmesflockar över längre avstånd. De har då blivit märkta på en plats och därefter kontrollerade (hela flocken) på en eller flera platser ganska långt bort.

 

På fågelmatningarna är det framför allt talgbollar som lockar stjärtmesar, men de äter även gärna av jordnötter. Förra året kom stjärtmesen på 19:e plats under Vinterfåglar Inpå Knuten med 11202 rapporterade individer.

 

Anders Wirdheim

Även jordnötter tilltalar stjärtmesarna, och det är en härlig syn att se en hel flock klänga på samma fröautomat. Foto: Kent-Ove Hvass
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR