Nyheter

2013-08-05

Storkar som i fornstora dagar(4)

Den magnifika flocken med vita storkar över Skanörs Ljung idag innehöll som mest 73 individer. Framåt eftermiddagen drog de iväg ut ur landet mot Danmark. Foto: Johan Lorentzon.

De som hade lyckan att befinna sig i närheten av Skanörs ljung eller Falsterbo fyr idag (5 augusti) fick en mäktig upplevelse. Vid lunchtid dök det upp en stor flock med vita storkar. Som mest räknades inte mindre än 73 individer, och lite längre fram på eftermiddagen sträckte troligen alla dessa ut över Nabben i riktning mot Danmark. En så stor ansamling storkar lär inte ha setts över Falsterbonäset på kanske närmare 100 år!

 

 

Det skånska storkprojektet har haft en gynnsam sommar med god föryngring. Trots detta var det nog ingen som hade väntat, eller ens kunnat hoppas på, en uppvisning i klass med dagens. Stora storkflockar är ju annars något som beresta fågelskådare förknippar med Bosporen i Turkiet, Gibraltar på Iberiska halvön eller Eilat i Israel. Nu fanns denna mäktiga flock plötsligt över södra Skåne. Den sågs först över Genarp i inlandet, men ganska kort därpå dök fåglarna upp över Falsterbonäset. De snurrade länge och skruvade sig uppåt på termiken och framåt 15-tiden drog de iväg.

 

Dagarna innan dess hade många av storkarna dragit runt i sydvästra Skåne och både glatt och förundrat invånarna. I fredags eftermiddag cirklade ca 60 storkar över Bunkeflostrand söder om Malmö. Vid 19-tiden på kvällen gick de in för landning på hustaken i området, men fann tydligen inte tillräckligt med ro utan drog strax vidare till den närbelägna Björkadammen där de övernattade. 

 

Vita storken försvann som regelbunden svensk häckfågel i början av 1950-talet. Då hade antalet häckande par minskat stadigt, och under flera decennier hade storken varit en exklusiv skånsk häckfågel. Längre tillbaka i tiden fanns den häckande även i Halland och mera tillfälligt också i några andra sydsvenska landskap. När storken försvann var den saknad av många, men chanserna att den på nytt skulle kolonisera Sydsverige på naturlig väg ansågs vara mikroskopiskt små. Därför startades storkprojektet, och efter många år med problem av olika slag har detta projekt nu verkligen fått luft under vingarna.

 

(AW)

 

 

 

 

Vita storkar på väg in för landning på hustaken i Bunkeflostrand söder om Malmö på kvällen 2 augusti. Foto: Patrick Lindgren
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR