Nyheter

2011-08-07

Svenska fjällugglor kan berätta mera om artens nomadiska liv(3)

Fjällugglor är kända för sina långa vandringar och för att de kan dyka upp på udda platser. Denna individ höll till en tid på Skagen i norra Danmark. Foto: John Larsen

Den gångna veckan har tre svenskfödda fjälluggleungar försetts med satellitsändare. De tre ungarna kommer från en av de två häckningarna i norra Jämtland som i år producerat ca tio ungar.
Fjällugglan är känd för sitt nomadiska leverne. Den strövar vida omkring och häckar enbart när det är gott om lämlar. Här på Skandinaviska halvön handlar det om fjällämmel, i europeiska Ryssland och Sibirien om halsbandslämmel och sibirisk lämmel. Mycket tyder på att fåglarna kan förflytta sig långa sträckor från ett år till ett annat för att häcka där det just då är lämmelår.
I år har det för första gången på närmare 30 år varit ett riktigt bra lämmelår i den skandinaviska fjällkedjan. Detta har resulterat i flera fjällugglehäckningar i både Norge och Finland samt i minst två i Sverige. Ja, egentligen handlar det om en hanne som haft två honor inom ett relativt begränsat område i norra Jämtlandsfjällen.
Den ena av de båda häckningarna låg i tid någon vecka före den andra, och det är i denna andra kull som tre ungar nu försetts med satellitsändare. Sändarna har satts på fåglarna av erfarna flyttfågelforskare, och det är Club300 som genom sin fågelskyddsfond betalt sändarna.
Förhoppningsvis kommer dessa tre unga fjällugglor att tillföra mycket ny kunskap om denna mytomspunna och mäktiga fågels liv. Det är fortfarande gott om lämlar i uppväxtområdet, vilket borgar för att fjälluggleungarna får en god start på livet. Men ganska snart lär de ge sig ut på vandring – och förhoppningsvis skall satellitsändarna avslöja vart.
Även i Norge har flera fjällugglor försetts med satellitsändare i sommar.
 
Anders Wirdheim

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR