Nyheter

2013-12-31

Svenska silvertärnor vid Nya Zeeland just nu!(5)

Silvertärna, fotograferad i Skåne under sommaren. Nu under vintern ser de något annorlunda ut och har ljus panna. Foto: Mikael Arinder/Skånska bilder

 

Det väckte berättigad uppmärksamhet när det för tio år sedan rapporterades om ett fynd av en svenskmärkt silvertärna på Stewart Island, södra Nya Zeeland. Här fanns ett bevis på att silvertärnor från Sverige flyttade till andra sidan jordklotet – men samtidigt trodde nog många att fyndet utgjorde något av ett undantag: Så långt bort som till Sveriges antipod på klotet måste det vara ovanligt att silvertärnor flyttar. Idag vet vi att det inte är undantag utan att det förekommer regelbundet. Det har bland annat silvertärnor från Hanöbukten utanför Kristianstad visat.

 

Den ovan nämnda silvertärnan var en ungfågel som hade blivit ringmärkt på en ö utanför Hälsinglands kust i juli månad 2003. I början av december samma år hittades den medtagen och döende på stranden av Stewart Island, det vill säga den ö som ligger strax söder om Nya Zeelands sydö.

 

I det senaste numret av Nordöstra Skånes Fågelklubbs tidskrift Spoven berättar Roine Strandberg och Patrik Olofsson om studier de gjort med hjälp av ljusloggar. Dessa små tingestar har revolutionerat flyttfågelforskningen. Förutsatt att man kan återfånga en fågel med ljuslogg, kommer denna ljusmätare att kunna avslöja var fågeln varit varje dag under den långa flyttningsresan. Detta har nu skett med några silvertärnor från Hanöbukten och (i andra studier) även med silvertärnor som blivit märkta i Nederländerna.

 

Såväl den svenska som den nederländska studien visar att det inte är unikt att silvertärnor flyttar till vattnen runt Nya Zeeland. Där kan de för övrigt befinna sig just nu!

 

Den svenska studien har visat att silvertärnorna lämnar häckningsplatsen i juli månad. Då flyger till iväg till ett område ute i Atlanten väster om Brittiska öarna och söder om Island där de uppehåller sig en tid. Därefter flyttar de söderut, följer Afrikas kuster och drar vidare ut i Indiska oceanen. Där uppehåller de sig sedan en tid sydost om Madagaskar innan de omsider fortsätter sin färd antingen ner mot Antarktis eller vidare österut ända bort till Nya Zeeland. Hemfärden går därefter västerut längs packisen i Södra Ishavet och senare norrut genom Atlanten. I slutet av april är de tillbaka vid häckningsskären i Hanöbukten.

 

Visst är fåglar fantastiska!

 

(AW)

De ljuslogg-försedda silvertärnornas flyttningsresor enligt studien som Roine Strandberg och Patrik Olofsson arbetar med och som refereras i tidskriften Spovens senaste nummer.
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR