Nyheter

2013-01-28

Talgoxen sitter i orubbat bo(4)

Talgoxen är för åttonde året i rad den talrikaste arten på de svenska fågelmatningarna. Räknat per matningsplats är det dessutom nästan samma antal som tidigare år. Det är kort sagt en tålig fågel som klarar våra vintrar bra. Foto©:Tomas Lundquist, www.tomaslundquist.com

När en dryg fjärdedel av rapporterna kommit in till Vinterfåglar Inpå Knuten, räkningen av fåglar vid fågelborden, kan vi konstatera att talgoxen sitter i orubbat bo som den talrikaste fågeln vid fågelmatningarna. Pilfinken är lika klar två och blåmesen trea. Räknat per fågelmatning är det dessutom nästan på decimalen samma antal fåglar som förra året. Det handlar helt enkelt om mycket tåliga arter, anpassade till vårt tuffa vinterklimat.

 

 

Något förvånande är kanske det stora antalet blåmesar. Hösten som gick upplevde vi nämligen den särklassigt största utvandringen av blåmesar i Sverige. Exempelvis räknades det under en enda dag mer än 80 000 blåmesar som lämnade landet vid Falsterbo. En teori till detta fenomen var att det var ont om naturlig föda ute i de svenska markerna. Men nu pekar resultaten i stället mot att det handlade om överbefolkning. Blåmesen har troligen haft några mycket bra häckningssäsonger i landet – och i höstas började det kanske kännas lite trångt. Det väckte vandringslusten.

 

Det preliminära resultatet pekar också på att vintern inte varit så tuff som vi kanske inbillat oss ibland när frosten bitit i kinderna. I Götaland och delar av Svealand har det nämligen varit ganska gott om individer av de arter som huvudsakligen flyttar men som kan stanna hos oss när förhållandena är drägliga. Arter som koltrast, bofink, ringduva och rödhake förekommer denna vinter i förhållandevis stora antal.

 

Den preliminära topplistan för hela landet ser ut så här:

1. Talgoxe

2. Pilfink

3. Blåmes

4. Domherre

5. Gulsparv

6. Grönfink

7. Koltrast

8. Skata

9. Gråsparv

10. Kaja

 

Naturligtvis finns det stora lokala variationer i ett avlångt land som Sverige. I Norrbotten är gråsiska talrikast, i Jämtland domherren, på Gotland gulsparven och i Skåne pilfinken. Men räknat över hela Sverige är talgoxen den klart talrikaste arten.

 

Räkningen pågår till och med ikväll och det är möjligt att rapportera sina resultat fram till 15 februari.

 

Anders Wirdheim

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR