Nyheter

2012-06-27

Tillträdesförbud i Stekenjokk även nästa år

I Stekenjokk häckar ett stort antal vanliga fjällarter som fjällabb, men även en del mer ovanliga, som fjolårets fjällugglehäckningar. Foto: Hans Bister

Med anledning av en äggplundrarliga har ett 460 kvadratkilometer stort området (stort som knappt halva Öland) i Stekenjokk i norra Jämtland varit avstängt för allmänheten under juni. Bara bilvägarna har varit tillgängliga. Nu visar det sig att tillträdesförbudet i det upprättade tillfälliga naturreservatet gäller i flera år.

– Vi har tre år på oss att innan vi måste besluta om ett permanent naturreservat eller dra tillbaka reservatet, säger Helena Eriksson, chef på naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Jämtland.

Finns det dessutom särskilda skäl kan det tillfälliga reservatet förlängas ytterligare ett år. I slutet av sommaren ska hon vara med på ett möte där man ska utvärdera resultatet av det tillfälliga naturreservatet, men att det där skulle framkomma något som skulle ändra på tillträdesförbudet redan till nästa år tror hon inte.

– För oss är det en balans mellan att göra området tillgängligt och att skydda det, säger Helena Eriksson.   

Det handlar alltså inte bara om den äggsamlarliga som polisen varit på spåren en längre tid, och där tre män från Sverige är försatta på fri fot i väntan på ett eventuellt åtal från miljöåklagaren. Det finns en allmän oro för att naturvärden i det lättillgängliga fjällområdet ska gå förlorade.

Under juni månads tillträdesförbud har naturbevakarna anmält flera överträdelser till polisen.

– Det har varit både spår av överträdelser och fall där vi har påträffat människor innanför reservatsgränsen, säger Helena Eriksson.

Våren har varit ovanligt sen i fjällen, omkring tre veckor försenad. Det har även påverkat häckningssäsongen som förskjutits framåt. Därför har möjligheten att förlänga tillträdesförbudet en bit in i juli månad diskuterats.

– Men då kommer vi in i den verkligt stora turistsäsongen. Därför har vi valt att inte förlänga förbudet i år, men däremot fortsätta med förstärkt bevakning av området.

Mer om beslutet finns här.

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR