Nyheter

2015-03-10

Tita Grå – veckans fågel (6)

Den hittills sydligaste häckningen av lappuggla i Sverige konstaterades i Blekinge 2012 men har blivit officiell först nu. Denna bild är dock från Halland. Foto: Anders Wirdheim

 

I dagarna har landets sydligaste häckning av lappuggla blivit känd. Den genomfördes i Blekinge för snart tre år sedan, men när det begav sig hölls häckningen hemlig. Samma år häckade lappuggla även i Kronobergs och Kalmar län, och misstankar fanns även om en häckning i Halland. Dessa häckningar följde på ett bra häckningsår i norr 2011 och en krasch bland smågnagarna under hösten samma år.

 

Nu har det gått fyra år sedan det var ett riktigt bra smågnagarår i norr. Enligt gammalt mönster borde det därför kunna bli gott om gnagare även i år, och det såg även lovande ut i höstas. Men därefter har det följt en vinter som varit mycket mildare än normalt i stora delar av norra Sverige. Särskilt nu under vårvintern har det periodvis varit extremt milt – och detta kan ställa till det för smågnagarna.

 

Om vintern är stabil och därmed också snötäcket, är förhållandena även stabila under snön – i det så kallade subnivala rummet mellan marken och snön. Där kan smågnagarna leva ett förhållandevis gott liv såvida inte deras gångar dränks i vatten. Men det är just detta som ofta sker i samband med mildluftsinbrott under vintern. Vattnet från den smältande snön kan strömma ner genom snötäcket och göra livet i dubbel bemärkelse surt för smågnagarna.

 

Det återstår alltså att se hur vårvintern utvecklas i norr och vilken effekten blir på både smågnagare och ugglor. Att döma av rapporteringen till Svalan är det ganska bra fart på pärlugglorna i stora delar av norra Sverige, men det är inte ovanligt att en lovande start på ugglevåren plötsligt förbyts i närmast total tystnad senare.

 

Häckningen i Blekinge 2012 presenteras i senaste numret av Fåglar i Blekinge. Den resulterade i tre eller fyra ungar, men sedan mars månad 2013 har inte några lappugglor setts i trakten. Just 2013 genomfördes för övrigt ännu en lappugglehäckning i södra Sverige, den gången i centrala Västergötland.

 

Den gångna sommaren, 2014, var relativt bra för lappugglorna i Sverige och ett rekordår i Norge. I vårt västra grannland Norge noterades inte mindre än 62 lappugglehäckningar som resulterade i 130–140 ungar i Hedmark fylke. Detta innebar en rejäl putsning av det tidigare rekordet, som var 30 häckningar 2013. En orsak till framgångarna i Norge är att man byggt många boplattformar i lämpliga miljöer. En drivande kraft i detta projekt är uggleforskaren Roar Solheim. Under förra året byggde han även många boplattformar i Dalarna, som gränsar till norska Hedmark.

 

Lappugglan fascinerar som få andra fåglar. Dess outgrundliga ansikte och genomträngande blick lämnar få oberörda. Dessutom uppträder den ofta på ett oskyggt vis, vilket kan ge intrycket att den inte bryr sig ett dugg om den människa som betraktar den. Det är också detta som gjort att lappugglan förknippats med Tita Grå – en kvinna eller trollpacka i gamla myter. Hon var känd för sin slughet, och hon vann alltid över den onde.

 

(AW)

Häckningen i Blekinge 2012 resulterade i tre eller fyra flygfärdiga ungar. Ungen på bilden är dock från Norrbotten. Foto: Anders Wirdheim
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR