Nyheter

2011-06-28

Tokigt om fåglar i ordbok från Svenska Akademien(1)

Tättingar är små eller medelstora, livliga fåglar som gärna lever bland träd och buskar och vars huvudföda är insekter enligt den nya ordboken från Svenska Akademien. Ladusvala är förvisso en tätting, men den lever inte bland träd och buskar. Foto: John Larsen
”Man kan definitivt inte lita på de ornitologiska uppgifterna, och jag börjar undra hur det förhåller sig med andra specialområden, exempelvis botanik och juridik. Har tämligen okunniga amatörer fått fritt spelrum även där?”, skriver Lennart Nilsson i senaste numret av Skåneornitologernas tidskrift Anser.
Under 2009 gav Svenska Akademien ut en ny ordbok med titeln svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien. Lennart Nilsson har roat sig med att gå igenom vad som skrivs om fåglar men under läsningen blivit mera oroad än road. Det finns nämligen väldigt mycket tokigheter. Om skäggmesen skrivs det t.ex. att det är ”en mesliknande fågel med papegojnäbb” och om röd glada att det är en ”kärrhökliknande rovfågel med långa vingar och lång mer eller mindre kluven stjärt /---/ spec. om den i Sverige vanliga bruna arten med vita vingfläckar”.
Riktigt irriterad blir den ornitologiskt kunnige läsaren av hur ordet tätting förklaras: ”typ av liten eller medelstor, livlig fågel som gärna lever bland träd och buskar och vars huvudföda är insekter”.
– Detta är rent trams, skriver Lennart Nilsson i Anser och fortsätter:
– Vill skribenten hävda att fröätare som våra korsnäbbar och Afrikas vävare skulle ha insekter som huvudföda? Eller att våra svalor och sånglärkor ”gärna lever bland träd”?
Även i övrigt är det gott om fel och tokigheter i texterna om fåglar, men bortsett från detta tycker Lennart Nilsson att ordboken är utmärkt:
– Det är en förträfflig ordbok för den som vill kolla ords stavning, betydelse, användning och etymologi. Inte minst är den utförlig och mycket användbar när man vill ha reda på exakt hur ett ord eller en fras skall användas.
Men när det gäller fåglar är den alltså inget rättesnöre.
Anders Wirdheim
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR