Nyheter

2013-02-12

Trädkryparen – ny gäst vid fågelmatningarna(4)

Gnid in en talgboll eller bred margarin på en trädstam – då kan du få trädkryparen som gäst på din fågelmatning. Foto: Ulrik Bruun

Till nästa års Vinterfåglar Inpå Knuten måste vi modifiera vår rapportblankett något. Två arter bör nämligen läggas till. Det är dels nötkråka, som förekommer på flera fågelmatningar i mellersta och norra Sverige, och dels trädkrypare, som nu på allvar verkar ha upptäckt fördelarna med fågelmatningar.

 

 

Länge ansågs trädkryparen vara en art som i princip aldrig kom fram till fågelmatningar. I stället sades det att den enbart levde på övervintrande puppor och spindlar som den hittade i barkspringor med sin långa och böjda pincettnäbb. Det är i och för sig fortfarande den klart viktigaste vinterfödan, men för några år sedan började det komma rapporter om trädkrypare som hoppade omkring på marken under talgbollar och pickade i sig smulor.

 

Detta fick några uppfinningsrika fågelmatare att börja experimentera. Någon tog talgbollar och gned in dessa i barken på trädstammar, någon annan bredde margarin på stammarna. Detta uppskattades tydligen av trädkryparna som lät sig väl smaka. Samtidigt verkar det som om beteendet snabbt spridit sig. I år kommer nämligen rapporter från väldigt många platser om trädkrypare som inte bara hoppar på marken eller utnyttjar fett på trädstammar. Det finns även de som klänger på talgbollar likt mesar.

 

Trädkryparen är den tredje fågelarten som i relativt sen tid (de senaste 20 åren) börjar dyka upp på fågelmatningar efter att tidigare inte ha utnyttjat dessa. De båda övriga är steglitsen, som började dyka upp på fågelmatningar på 1990-talet, och stjärtmesen, som kommit på allvar under senaste tio åren. Hos båda arterna fortsätter beteendet tydligen att sprida sig eftersom båda ökat i antal i vår fågelbordsrapportering jämfört med förra året (samtidigt som flertalet andra fågelarter minskat).

 

Anders Wirdheim

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR