Nyheter

2011-07-08

Träsksångare orsakade rena lämmeltåget till Jämtland(1)

Träsksångaren som orsakade ett veritabelt lämmeltåg av fågelskådare till Jämtland. Foto: Niklas Aronsson

Det började i veckan före midsommar. På Svalan rapporterades en sjungande gräshoppsångare från Bleckåsen, drygt 30 km väster om Krokom i Jämtland. Det fick Kim Woxlägd att åka dit tillsammans med en skådarkompis. De inte bara hörde utan såg även fågeln fint, och trots att de bara hade mycket begränsad erfarenhet av gräshoppsångare (en enda observation) fattade de misstankar. Fågeln såg inte ut som en gräshoppsångare utan snarare som den i Sverige mycket sällsynta släktingen träsksångare.
Nästa dag skickade de ett e-mail till ett par SOF-potentater. Eftersom dessa visste att SOF:s styrelsemedlem Anette Strand just anlänt till Ånnsjöns fågelsjön i Jämtland tog de kontakt med henne och bad henne försöka kolla upp fyndet. Redan samma kväll åkte Anette dit tillsammans med Stefan Bergman. De kunde både glatt och häpet konstatera att det verkligen var en träsksångare, tolfte fyndet i landet och en av få som påträffats sjungande under sommaren.
Sedan var lavinen i rullning, eller skall vi säga lämmeltåget igång. En strid ström av fågelskådare fann anledning att ta sig till Jämtland för den lilla sångarens skull. Många passade på att förlänga resan upp i fjällvärlden. Det är ju lämmelår i år och gott om fjällabbar, rovfåglar och ugglor. Till och med fjälluggla häckar i den södra delen av svenska fjällkedjan i år!
Några dagar senare kom nästa fågelsensation från dessa breddgrader. Pentti Tatti hittade då en sjungande polyglottsångare i Klimpfjäll, strax norr om gränsen mellan Jämtland och Lappland. Det innebar att suget norrut blev ännu starkare hos syd- och mellansvenska fågelskådare.
I skrivande stund (8 juli) är båda fåglarna kvar – och lämmeltåget av fågelskådare fortsätter.
 
Anders Wirdheim
 
Not: Träsksångaren är en huvudsakligen asiatisk art som närmast häckar i den nordöstyra delen av europeiska Ryssland. Polyglottsångaren är däremot sydeuropeisk. Den är nära släkt med vår härmsångare och häckar som närmast i sydvästra Tyskland. 

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR