Nyheter

2013-01-20

Trasten från taigan(4)

Svarthalsad trast, hanne i vinterdräkt. Denna fågel dök upp vid en fågelmatning för ett par vintrar sedan. Foto: Stefan Oscarsson/N

 En mycket ovanlig gäst vid våra fågelmatningar vintertid är svarthalsad trast. Den hör hemma i den sibiriska taigan och övervintrar normalt i södra Asien. Men nästan varje vinter förirrar sig en eller ett par individer till Sverige – och dyker då ofta upp vid fågelmatningar. Äpplen och bär utgör favoritfödan.

 

Den svarthalsade trasten är något mindre än en koltrast och genomgående ganska blekt gråbrun. Hannen har vintertid en haklapp som är vattrad i svart och sträcker sig från ansiktet ner på bröstet. Motsvarande område hos honan är ganska glest streckat i svart. Under senvintern fäller hannen brämen på hals- och bröstfjädrarna och blir alldeles kolsvart på hals och bröst. När fågeln flyger iväg kan man skymta att den är rödbrun på vingarnas undersidor.

 

Svarthalsade trasten når som häckfågel precis in i Europa (de västligaste förekomsterna finns på Uralbergens västsida), men det är längre österut i Sibirien som den stora mängden finns. Där är den en lokalt vanlig fågel i taigan – och den kallades tidigare för taigatrast på svenska. Under häckningstid lever den som de flesta andra trastar – på maskar, larver och snäckor – men vintertid går den över till en diet på bär och frukt.

 

Ett par av de svarthalsade trastar som setts i Sverige under senare år har faktiskt hittats i samband med Vinterfåglar Inpå Knuten. Återstår att se om det blir en upprepning i år. Be din handlare om att få ta hand om äpplen som blivit skämda. Det gillar alla trastar i grannskapet.

 

Anders Wirdheim

 

 

Hos den svarthalsade trastens hona är den svarta haklappen ersatt av svarta streck. Som synes är äpplen populära som vinterföda. Foto: Stefan Oscarsson/N
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR