Nyheter

2013-01-15

Trestjärniga fågelrestauranger(4)

En trestjärnig fågelrestaurang med bl.a. järnsparv, rödhake och svarthätta som regelbundna gäster. Just vid vårt besök var det dock tillfälligt endast några få besökare. Foto: Anders Wirdheim

Sista helgen i januari räknas det fåglar vid tusentals svenska fågelmatningar. Intresset för fågelmatning har ökat kraftigt i Sverige – och inte bara det: Fågelmatningen har utvecklats mycket sedan den tid då det mest handlade om att sätta ut en havrekärve till fåglarna vid jultid. Idag kan vissa fågelmatningar nästan jämföras med trestjärniga restauranger och skulle definitivt ta plats i en fåglarnas ”Guide Michelin”.

 

 

En dag i januari besöker vi en fågelmatning i en trädgård på svenska västkusten. Det är mitt i en medelstor stad, och för att inte locka en massa tamduvor har ägaren till trädgården stängt in hela fågelmatningen med nät. Nätet är så pass grovmaskigt att fåglar upp till koltrastars storlek lätt tar sig in. Det har också den effekten att det skyddar matgästerna från katter.

 

Det mest intressanta vid just denna fågelmatning är dock de rätter som bjuds. Visst finns här en stor automat med vanlig fågelfröblandning liksom talgbollar och skämda äpplen som hämtats från närmaste matbutik. Men här finns även ett stort rör med skalat solrosfrö, block av fett späckat med bär, ett annat block av jordnötssmör späckat med frystorkade mjölmaskar o.s.v., o.s.v. Utbytet av rätter synes närmast oändligt.

 

Så är det också. När man botaniserar bland fågelmatföretagens utbud hittar man t.ex. produkter som ”Rödhakegodis”, ”Fettpiller med insekter”, ”Premium läckerbitar”, ”Energikakor för starar” för att bara nämna några. Men man måste också vara medveten om att när marknaden är stor, dyker det ofta upp lycksökare. För något år sedan såldes det ”talgbollar” som mest bestod av vetedeg, och i år har vi fått flera rapporter som stenhårda jordnötter som knappast ens går att krossa med slägga.

 

Anders Wirdheim

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR