Nyheter

2014-01-12

Udda fågel - en dokumentärfilm om tre kvinnliga fågelskådare(6)

Udda fågel är en dokumentärfilm om tre kvinnliga fågelskådare eller fågelintresserade med anknytning till Öland. Filmen är gjord av Zayera Khan som studerar dokumentärfilm på Ölands folkhögskola. Utbildningen är på ett läsår. Under utbildningen får studenterna lära sig att hitta sin egen personliga berättande stil samt lära sig hantverket genom att göra filmer från början till slut. Det är en lyckad debut som lovar gott inför framtiden och många av oss kommer att känna igen de tre tjejerna som berättar om sin tjusning och sitt förhållningssätt till fåglar, fågelskådning och naturen.

 

Mycket nöje – se den halvtimmeslånga dokumentären här: http://youtu.be/SUYUPlMLFhg

 

Vem är då Zayera som ligger bakom filmen? – Jo Zayera har alltid varit intresserad av film men det dröjde många år innan hon äntligen valde att arbeta på sina egna filmprojekt och gå en utbildning för att lära sig mer om dokumentärfilm.

 

I den nuvarande utbildningen har hon lärt sig att driva filmprojekten, söka filmidéer, leta efter medverkande, filma, fotografera, redigera, ljudsätta, allt i syfte för att lära sig det filmiska berättandet. Filmprojektet i utbildningen ska vägleda studenterna att hitta sina intressen och berättandestil.

 

Varför just kvinnliga fågelskådare? Eftersom Zayera är på Öland och även väldigt intresserad av djur, var det självklart för henne att fånga och visa miljön hon vistas i. En annan orsak är att Zayera dras till att vilja gestalta, ge insikt i människor, djur och miljön som inte så många känner till, vilka är "unika, udda och särskiljande".

 

Udda fågel är Zayera Khan's första stora projekt och resultatet av ca 1 månads arbete. I framtiden vill Zayera Khan göra filmer som skildrar människor, djur och miljön för att ge insikter och kunskaper till omvärlden.

 

(ALt)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR