Nyheter

2013-10-15

Valencias regering vill tillåta ”vetenskaplig” fångst med limstickor(5)

Taltrast som fastnat på limsticka. Foto: SEO/BirdLife Spanien

SEO, som är BirdLife-partnern i Spanien, ber nu om internationell hjälp via en twitterkampanj riktad mot regionala och nationella myndigheter. Anledningen är att delstatsregeringen i Valencia, som styrs av högerpartiet Partido Popular, försöker kringgå lagen för att tillåta fågelfångst med limstickor. De styrande i Valencia tar till samma knep som isländska och japanska myndigheter gjort när det gäller valjakt – man ger jakten sken av att vara vetenskaplig.

 

Limstickor är en gammal jaktform som tillämpats i en stor del av Medelhavsområdet. Den är numera förbjuden eftersom den är grym och inte selektiv. Jägaren kan inte veta vad som fastnar. Trots detta fortsätter jakten i betydande men illegal omfattning, bl.a. i norra delen av Valencia på Spaniens ostkust.

 

Denna jaktform kallas parany i Valencia. Fåglar lockas att sätta sig på pinnar som bestrukits med ett mycket kladdigt lim. De fastnar och ju mer de försöker komma loss, desto fler delar av kroppen fastnar i limmet. Nu har regionstyret i Valencia gett tillstånd till 33 paranyer genom att hävda att det är en vetenskaplig studie. Detta trots att jaktformen alltså förbjudits i en rad domstolar, från den regionala rätten i Valencia, via Spaniens Högsta domstol till EU-domstolen.

 

Regionstyret försökte först motivera tillstånden med att fåglar gör skador på grödor. När inte det fungerade, hävdades att jaktformen skulle tillåtas för att den var tradition, något som också avvisades. Därför försöker man nu påstå att det handlar om en vetenskaplig studie. Men tillstånden har inte getts till biologer utan till två professorer vid en institution för landsbygdsutveckling och med kopplingar till en parany-förening.

 

– Detta är ett hån mot rättvisan, miljön och allmänintresset och en förolämpning av hela det vetenskapliga samfundet, säger Asuncion Ruiz, som är direktör för SEO/BirdLife Spanien.

 

Man vill nu att så många som möjligt deltar i twitterkampanjen och skriver nedanstående meddelande till Isabel Bonig, som har hand om miljöfrågor i Valencias delstatsregeringen och Federico Ramosse, miljöminister i den spanska regeringen:

 

Don´t let Valencia´s government permit killing of birds with glue traps @isabelbonig @federicoramosse #noalparany

 

(AW)

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR