Nyheter

2014-08-27

Världens ovanligaste fågel, madagaskarbrunanden, behöver ny miljö(5)

Den kratersjö där de sista madagaskarbrunänderna överlevt är för djup för att ungarna ska hitta föda. De dör av svält under uppväxten eftersom de inte klarar av att dyka ner till bottnen. Foto: WWT

 

För åtta år sedan, 2006, återupptäcktes madagaskarbrunanden i en vulkansjö på nordöstra Madagaskar. Fågeln hade då inte setts på 15 år och ansågs vara utdöd. I sjön fanns nio fåglar, och antalet har sedan dess, tack vare skydd, ökat till omkring 25 individer. Men trots att ett tiotal honor regelbundet häckar, är reproduktionstakten mycket låg. De flesta ungarna dör när de är halvvuxna, och nu tror man sig veta varför.

 

Madagaskarbrunanden är mera lik en vitögd dykand än en brunand. Bakom projektet att rädda kvar arten står The Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) tillsammans med Peregrine Fund och Durell Wildlife Conservation Trust. Efter återupptäckten 2006 drogs ett bevarandeprogram igång som omfattade både inventeringar och övervakning. Det visade sig då att även om många ungar kläcktes, så försvann de allra flesta när de var två till tre veckor gamla. Varför var oklart i början, men när alla bitar i pusslet lagts samman, visade det sig att ungarna dog av svält.

 

När ungarna är små tar de föda nära ytan, men i takt med att de växer dyker de djupare för att hämta föda från bottnen. Den kratersjö där arten överlevt är djup och har framför allt branta kanter. De fullvuxna änderna klarar uppenbart att dyka ner till bottnen, men de halvvuxna ungarna klarar inte detta utan svälter och dör. Så även om kratersjön visat sig vara något av en räddningsplanka för arten, utgör den egentligen inte alls någon lämplig miljö.

 

– Det vi bevittnar är något av ett klassiskt problem när det gäller att rädda hotade arter. Platsen där arten klamrar sig kvar är inte egentligen en bra miljö för den utan snarare den plats som påverkats minst av människors aktiviteter, säger Dr. Geoff Wilton från WWT till BBC.

 

Det gäller nu att hitta, eller återskapa, en bättre miljö för madagaskarbrunanden. När väl det är gjort, måste man också arbeta tillsammans med de människor som lever där för att på sikt skapa hållbara förhållanden. Under tiden har man med framgång etablerat en avelspopulation i fångenskap, så det finns visst hopp för madagaskarbrunanden.

 

(AW)

I väntan på att hitta eller återskapa lämpliga miljöer har ett avelsprogram med hägnade fåglar startats. Foto: WWT
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
E-post: info@birdlife.se
Telefon: 0485-444 40, telefontid mån-fre 09:00-12.00 
(STÄNGT FÖR UTBILDNING 24-25/10)
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR