Nyheter

2012-09-22

”Vingband” från Sibirien

De senaste dagarna har många taigasångare från Sibirien setts i Sverige. Arten häckar som närmast på andra sidan Uralbergen i Ryssland. Foto: Tomas Lundquist

Under hösten går många fågelskådare och hoppas på att små gröngrå fåglar med vingband skall dyka upp. Det handlar om taigasångare och (lite senare) även kungsfågelsångare som går under benämningen ”vingband”. Men fågelskådarna hoppas även på andra arter österifrån, t.ex. blåstjärt och sibirisk piplärka.

Så här långt har hösten motsvarat förväntningarna, men än så länge främst i norr och särskilt på isolerade öar utanför Norrbotten och Västerbotten. Där har merparten av höstens hittills ca 50 taigasångare setts, och där har även påträffats bl.a. en blåstjärt och några sibiriska piplärkor. Detta är helt i sin ordning – normalt dyker de första sibiriska fåglarna upp i norra Sverige på höstarna. Men nu börjar det komma rapporter även från platser längre söderut. Så här skriver Jarmo Kukka, som dagligdags ansvarar för skogsfrågor inom SOF:

 

”De senaste morgnarna har jag hört udda lockläten på hemvägen, efter att ha eskorterat barnen till skolan. I morse hördes ett sådant ganska ljust, utdraget läte i en liten dunge nära Rudbodadammen på Lidingö. Första tankarna gick till ärla eller nötväcka. Sedan började jag leta efter svartmes i granarna, men det var i en av asparna som jag upptäckte den lilla fågeln, tillsammans med en talgoxe. Det var starkt motljus, den såg tämligen gröngul ut med tydligt ögonbrynsstreck, och hoppade hela tiden omkring och letade föda på blad efter blad. Löv- eller gransångare? Nej, den hade ju vingband! Kunde det vara någon annan mes, ung blåmes? Med den långa näbben, och det lätet? 

Efter fem minuters upphetsning mindes jag att jag just denna morgon hade stoppat ner kikaren i ryggsäcken. Barnen hade skoljoggning och jag tänkte att det kunde bli lite dötid mellan start och mål. När jag fick in den lilla fågeln i kikaren, föll allt på plats: en taiga- eller kungsfågelsångare, med två vingband, smal, spetsig näbb och tydligt, långt ögonbrynsstreck. Lätet kopplade jag nu till taigasångare, så jag letade efter rumpfläck och hjässband. Fågeln hoppade mest omkring, det var inte lätt att se övergumpen, men jag såg tydligt att den saknade hjässband. Härligt, en taigasångare!

När jag efteråt gick in på Svalan för att avlägga rapport, upptäckte jag att det endast hade rapporterats ett fåtal från Uppland i år. Strax ringde också Peter Lundberg, ordförande för Lidingös ornitologer, och berättade till min förvåning att detta var ett premiärfynd på ön – ’Grattis’!”

 

Även i norra Finland och (i ännu högre grad) norra Norge har det på senare tid setts många sibiriska flyttfåglar. Tidigare i veckan sågs det bl.a. inte mindre än 30 taigasångare på Vaerøy i norska Lofoten. Smolket i glädjebägaren är att dessa fåglar är helt på avvägar. De borde i stället ha flyttat till Syd- eller Sydostasien. Nu flyger de allra flesta mot sin egen undergång i Atlantens vågor. Det skall dock sägas att en liten del av de sibiriska felflygarna hittar övervintringsplatser i Västeuropa och återvänder österut kommande vår.

 

Anders Wirdheim

 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR