4 maj, 2019

Sverige vann fågeltornskampen!

Nu är Fågeltornskampen avslutad. Återigen så hade Finland flest tävlande torn, men Sverige hade flest arter denna gång ?

Resultatet från Finland blev strax över 300 torn, flera bröt pga vädret. De tre tornen i toppen hade alla 101 arter. I Danmark så var det ca 20 torn, där såg man som mest 98 arter. Även Lettland var med, här såg man 67 arter i ett av tornen.

Men, flest arter hade vi alltså i Sverige. Det vinnande tornet blev Södra Lund-tornet i Ottenby på Öland med 106 arter! Strax efter kom Stockviken på Gotland, 99 arter och Norsa i Köping med 97 arter.

Stort grattis till det vinnande laget i Södra Lund-tornet. Bra jobbat Robert Lager, Roine Magnusson, Anders Lundquist, Daniel Bengtsson, Gustav Knall och Peter Nilsson.


Hela 89 fågeltorn deltog i BirdLife Sveriges Fågeltornskamp denna kalla majmorgon och dag. En sedan ett par dagar uppbromsad vår hejdade inte något av de föranmälda tornen att genomföra evenemanget Fågeltornskampen. Alla kämpade men det har nog frusits en hel del. Kylan påverkade dock antalet övriga besökare negativt. Trots den bistra vårdagen besöktes tornen av närmare 800 personer förutom de som arrangerade och deltog i evenemanget. Det brukar vara betydligt fler. Förhoppningsvis pratades det en hel del fågelskydd även om den globala uppvärmningen förmodligen kändes avlägsen under morgontimmarna och under resten av dagen också. Det rapporteras om snö hos många av deltagarna; ” När vi anlände fick vi skotta ur tornet, ca 1dm snö i natt. Sedan dimma i några timmar..” rapporterar Kärven i Uppland. Vidare från Munkahusviken i Blekinge som deltagit under de flesta åren ” Sämsta vädret sedan starten 2011. Ingen direkt höjdpunkt i år.” Trots vädret är det flera av tornen som prickat in fler arter på listan än man gjort något tidigare år.

Fågeltornskampen är ett evenemang som arrangeras den lördag som infaller mellan 3 och 9 maj. Evenemanget är utformat som en tävling men är framförallt ett evenemang för att väcka intresse för fåglar och fågelskydd. Tillsammans med besökare diskuteras exempelvis biologisk mångfald och klimatfrågan samtidigt som besökare och tävlande spanar efter, tittar på och njuter av fågellivet.