Klartecken för vindkraft att döda örnar i USA

Foto: Tomas Lundquist/N
I veckan som gick beslutade Obama-administrationen att vindkraftbolag får döda ett visst antal örnar varje år utan att riskera rättsliga efterspel. Bakom beslutet finns kraftiga påtryckningar från industrin, rapporterar nyhetsbyrån AP. Även här i Sverige trycker vindkraftsbranschen på för att ändra den rättstillämpning som råder.
 
Vindkraftsbranschen växer mycket snabbt i USA. Under president Obamas första fyra år i det närmaste fördubblades antalet verk, och presidenten har deklarerat att han ser vindkraften som ett viktigt bidrag för att minska den globala uppvärmningen. Det nya regelverket ger en form av rättslig immunitet för vindkraftsanläggningar när det gäller dödande av örnar. En förutsättning är dock att man gör ansträngningar för att undvika att skyddade arter dödas av verken.
 
– Detta är inte ett program för att döda örnar utan det handlar om att skydda fåglarna, säger John Anderson, ansvarig för lokaliseringsfrågor på America Wind Energy Association. Men beslutet möts av hård kritik från naturvårdshåll:
 
– I stället för att försöka balansera behovet av ny energi med naturvård, får vindkraften här en blank check, säger David Yarnold, ordförande i Audubon Society i USA. Även den amerikanska fågelskyddsorganisationen American Bird Concervancy kritiserar beslutet och kräver att vindkraftsindustrin utvecklar fågelsäkra verk.
 
Hela AP-artikeln kan läsas här.
 
American Bird Concervancys krav på vindkraftsindustrin finns här.
Fågelskydd
 
KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR