Fågeltornskampen

BirdLife Finland utmanar i Fågeltornskampen 6 maj!


Fågeltornskampen genomförs lördagen den 6 maj, samma helg som Fågelskådnings dag genomförs. Fågeltornskampen kan genomföras som en del av Fågelskådningens dag eller genomföras helt fristående som en särskild aktivitet. Aktiviteten är i första hand till för regionalföreningarna och lokalklubbarna. De kommer att ha "första tjing" på fågeltornen där aktiviteten genomförs. Men förhoppningen är att så många fågeltorn som möjligt bemannas med lag även om inte någon förening finns där. Naturum med fågeltorn är givetvis välkomna att delta.

 

Fågeltornskampen har genomförts i Finland under många år och nu deltar omkring 300 fågeltorn från den södra kusten ända upp till Finska Lappland. Detta evenemang ger nästen lika mycket mediauppmärksamhet som den finska vinterfågelmatningsräkningen, framförallt blir det större fokus lokalt.

 

Förutsättningarna, "reglerna", är enkla. De gäller att hitta så många fågelarter som möjligt från fågeltornet. Allmänheten bjuds in för att hjälpa till att hitta fåglar. Ett bra sätt kan vara att skicka någon kortare "pressrelease" till lokaltidningen. Samtidigt kommer "annonsering" att ske via BirdLifes hemsida och pressrelease på riksnivå. Landskapsvis ska det synas på SOF:s hemsida vilka fågeltorn och vem som genomför Fågeltornskampen. Räkningen genomförs mellan klockan 05.00 och 13.00 lördagen den 6 april 2017. Fågeltornen ska vara publika och nåbara för allmänheten. Eventuella fyrar räknas inte som fågeltorn!

 

Anmälan till Fågeltornskampen kan göras redan nu. Berätta om vem som deltar dvs namn på laget (förening, förening med flera fågeltorn och lag, eller hopsatt lag med 3-4 personer), var fågeltornet ligger och om det finns någon handikappanpassning vid fågeltornet samt kontaktperson med e-postadress. Inrapportering sker sedan mellan 13-15.00 till alt@birdlife.se. Därefter tas kontakt med BirdLife, Finland för att jämföra resultat. Vid 17.00 vet vi vem som vinner äran och lite extra PR i den lite annorlunda finnkampen, Fågeltornskampen. Då får vi svar på om något svenskt fågeltorn får ihop fler arter än något av de finska. Det kan bli tufft att slå fågeltornen i södra Finland. Och kan vi nå upp till 300 tävlande fågeltorn i Sverige också? Finns det 300 fågeltorn i Sverige? Och hur många arter kan man se från fågeltorn i Sverige och Finland den 7:e maj?

 

Förhoppningsvis lyckas vi intressera ytterligare människor för fågelskådning och för ett ökat miljöengagemang under Fågeltornskampen.
 

Anmäl din förening/ditt lag till alt@birdlife.se

KONTAKTA OSS

BirdLife Sverige
Telefon: 0485-444 40, 09:00-15.00 mån-fre (lunchstängt 12-13) 
Postadress: Stenhusa Gård, Lilla Brunneby 106, 386 62 Mörbylånga

Medlemsfrågor (adressändring m.m.)
Telefon: 0485-444 40
E-post: medlem@birdlife.se

Press
Niklas Aronsson, presskontakter och redaktör Vår Fågelvärld

Telefon: 073-915 60 99
ÖVRIGA VERKSAMHETER

Naturbokhandeln

Telefon: 0485-44440
E-post:
info@naturbokhandeln.se

AviFauna Naturresor
Telefon: 0485-44440
E-post:
admin@avifauna.se

Ottenby fågelstation
Telefon: 0485-661093
E-post:
ottenby@ottenby.se

naturum Ottenby
Telefon: 0485-661200
E-post:
naturum@ottenby.se
 
REGIONALFÖRENINGAR