25 mars, 2024

Västergötlands Ornitologiska Förening 2023

Västergötlands Ornitologiska Förening (VgOF) bildades ­genom en sammanslagning av Södra Älvsborgs och Skaraborgs Ornitologiska Förening 1998. Föreningen har som mål att främja utforskandet och skyddet av fågel­faunan i Västergötland samt att verka för att skapa kontakt mellan allmänheten och föreningen med dess ­medlemmar.

 

VgOF arbetar aktivt med åtskilliga frågor som rör skydd av fågelfaunan i Västergötland. Fågelskyddsarbetet bedrivs genom ett utskott i styrelsen. Organisationen bygger på ett nätverk av kontaktpersoner runtom i landskapet med kommunornitologer och kontaktpersoner i fågelklubbarna så att en så jämn täckning som möjligt kan uppnås. Ett kontinuerligt sam­arbete i fågelskyddsärenden är av stor betydelse för VgOF.

 

Fågelskyddsarbetet för VgOF handlar om att lämna synpunkter och råd rörande vindkraftsplaner, solkraftsparker, bergtäkter, ledningsdragning samt översikts- och detaljplaner. Flera av yttrandena har här gjorts i samverkan med regionala naturskyddsföreningar, lokala fågelföreningar och enskilda representanter för naturvården. Ett väl utvecklat samarbete sker inte minst med moderorganisationen BirdLife Sverige och dess regionalföreningar.

Ambitionen har under året varit att skriva och göra en tidning med ett så varierande och läsvärt innehåll som möjligt.

Vår medlemstidning, GRUS, har under året utkommit med fyra nummer. Ambitionen har under året varit att skriva och göra en tidning med ett så varierande och läsvärt innehåll som möjligt. Allt för att öka kunskapen och intresset om våra fåglar för så många av våra medlemmar som möjligt.

 

Med vår fågelskyddsfond stöttar vi med ekonomiska bidrag fågelskyddsarbete runt om i Västergötland. Genom åren har fonden stöttat många olika projekt. Under 2023 har bidrag givits till bland annat inventeringar i bergtäkter efter pilgrimsfalk och berguv, Svenska lomföreningen, gåsräkning vid sjön Östen, olika tornfalksprojekt i Skaraborg m.fl.

 

VgOF driver, och är huvudman för, Hornborgasjöns fältstation, där det bedrivs ringmärkning, sjöfågelräkning och annan fågelforskning under delar av året. Fältstationen arrangerar varje år Hornborgaseminariet. Detta är ett arrangemang där Hornborgasjöns fältstation presenterar resultaten från föregående års i och runt sjön. 2023 års seminarium var lite speciellt eftersom det var 40 år sedan fältstationen bildades. Seminariet inleddes med många historier, berättelser och återblickar från hur det gick till när fältstationen bildades, för att sedan övergå till presentationer av ett urval av de underökningar som genomförts under det gångna året, allt från väder och vattenstånd till juvelerna i sjön, de svarthalsade doppingarna, svarttärnorna och dvärgmåsarna.

 

VgOF var med som medarrangör till BirdLife Sveriges rikstämma i Skara 2023. Föreningen arrangerade de båda morgonexkursionerna till Hornborgasjön. En ansökan om 50 000 kronor gjordes tillsammans med BirdLife Sverige och beviljades av Sparbanks­stiftelsen Skaraborg, så att Natur­pedagogiska dagar kunde genomföras vid Trandansen under vårens tranveckor. Skolor från förskoleklass till årskurs sex bjöds in och bidraget användes till att anordna bussresor för de klasser som ville komma och besöka Trandansen.

 

Under hösten bjöds fågelklubbarna runt om i Västergötland in till en träff i Falköping, för att träffas och lära ­känna varandra. Runt om i Västergötland finns 13 fågelklubbar eller fågelgrupper. Det blev ett lyckat arrangemang som vi planerar ska bli återkommande.