1 december, 2020

Giving Tuesday - 4 frågor om fågelskydd - med Daniel Bengtsson

Idag är det Giving Tuesday – en globalt uppmärksammad dag som fokuserar på allt positivt vi kan åstadkomma genom engagemang och gemensamma krafter. Och tanken bakom dagen är att uppmana till att stötta en organisation man tror på, med sin tid eller med att skänka en slant till deras välgörande ändamål.
Vi på BirdLife Sverige hoppas att du tar dagen i akt för att göra något positivt för djur och natur, kanske genom att stötta vårt arbete med en gåva.
Vi vill passa på att tacka för alla gåvor vi får in till BirdLife Sverige och påpeka vilken stor skillnad det gör för vårt arbete i att skapa en ljus framtid för fåglar och människor.
 
Vi tänker därför bjuda dig på en dag fylld med extra mycket spännande läsning om vårt fågelskyddsarbete. Vi har ställt 4 frågor till 4 personer och intervju nummer två är med BirdLife Sveriges fågelskyddsansvarige Daniel Bengtsson.
 
 
 

Varför tycker du att fågelskyddsarbete är viktigt?

 

-Vi brinner för fåglar och vill göra vad vi kan för att de ska ha det bra. Men en ännu större drivkraft är att fåglarna representerar sina respektive livsmiljöer. Om vi kan hjälpa fåglarna att må bra så kommer även ekosystemen att göra det, och det är ett måste även för att vi människor ska kunna leva vidare.

 

Vad gör du i ditt fågelskyddsarbete på BirdLife Sverige?

 

-Man kan säga att jag administrerar en del av det fågelskyddsarbete som föreningen bedriver. Vi försöker ju påverka vårt samhälle och fåglarnas livsmiljöer i positiv riktning genom att övertyga beslutsfattare om vikten av att bevara biologisk mångfald. Den här veckan skickade vi t.ex. ett brev till våra svenska EU-parlamentariker där vi bad dem att rösta för ett unionsförbud mot användning av blyhagel i våtmarker. Som ideell naturvårdsorganisation med expertkunskaper när det gäller fåglar agerar vi ofta remissinstans i fråga om vilken effekt som olika projekt kan få på fågellivet. Ibland fattas beslut om exploatering (anläggning av vägar och bostäder, gruvdrift, vindkraftverk, kraftledningar etc.) som vi inte anser är varken acceptabla eller tillåtna enligt gällande naturvårdslagstiftning. Då blir vi tvungna att agera ombud för fåglarna och föra deras talan i juridiska processer.

Om vi kan hjälpa fåglarna att må bra så kommer även ekosystemen att göra det, och det är ett måste även för att vi människor ska kunna leva vidare.

Hur upplever du att fågelskyddsarbetet har utvecklats under de senaste åren?

 

-Jag tror att vi har blivit lite bättre på att hitta gemensamma beröringspunkter även med aktörer som har ett annat syfte än vi. På senare tid har vi t.ex. haft positiva dialoger och samarbete med bl.a. Jägareförbundet och Sportfiskarna, och vi försöker tillsammans med progressiva skogsägare hitta konstruktiva lösningar för hur det lönsamma skogsbruket ska kunna bli mer hållbart. Det blir allt tydligare i vårt arbete att vi måste jobba ur ett ekosystemperspektiv snarare än fågelperspektiv.

 

Om den som läser det här kan göra en sak för att förbättra situationen för fåglar, vad skulle du tipsa om då?

 

-I mångt och mycket handlar det om att vi som samhälle måste förändra vår destruktiva påverkan på naturen. Det handlar inte om att vi ska gå tillbaka till att leva som vi gjorde innan industrialiseringen, utan mer om att ändra vårt sätt att mäta framgång och utveckling enbart i ekonomiska termer. Om skogsbranschen kunde acceptera en lägre (alltså inte utebliven!) avkastning, så skulle vi kunna slippa förstörelsen som exempelvis trakthyggesbruket innebär. Vi måste inse att i det långa loppet tjänar alla på bevara naturen så frisk och välmående som möjligt. Förklara gärna det för din granne eller lokalpolitiker!

-Självklart önskar jag också att många vill stödja vårt arbete genom att bli medlem (eller skänka ett medlemskap till någon), så att vi får en ännu starkare röst i debatten och når ännu större spridning med vårt budskap. Direkta gåvor är också väldigt välkomna – vi har flera egna kampanjer som vi driver för vårt nationella fågelskyddsarbete och ger i vår tur även ekonomiska medel till vår moderorganisation BirdLife International för deras intensiva arbete mot bl.a. småfågeljakt i Medelhavsområdet och för att förändra EU:s jordbrukspolitik.

 

Skänk en gåva via Swish

Betala in valfritt belopp till:

123 – 900 56 53

När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!

Skänk ett bidrag via vårt 90-konto

Använd plusgiro 90 05 65-3 eller bankgiro 900-5653 (ange ”Bidrag till BirdLife Sverige”).


Till företag eller organisationer som bidragit med hjälp erbjuder vi annonsutrymme på hemsidan. 
Som givare kan du självklart vara anonym om så önskas.

#givingtuesday