1 december, 2020

Giving Tuesday - 4 frågor om fågelskydd - med Lotta Berg

Idag är det Giving Tuesday – en globalt uppmärksammad dag som fokuserar på allt positivt vi kan åstadkomma genom engagemang och gemensamma krafter. Och tanken bakom dagen är att uppmana till att stötta en organisation man tror på, med sin tid eller med att skänka en slant till deras välgörande ändamål.
Vi på BirdLife Sverige hoppas att du tar dagen i akt för att göra något positivt för djur och natur, kanske genom att stötta vårt arbete med en gåva.
Vi vill passa på att tacka för alla gåvor vi får in till BirdLife Sverige och påpeka vilken stor skillnad det gör för vårt arbete i att skapa en ljus framtid för fåglar och människor.
 
Vi tänker därför bjuda dig på en dag fylld med extra mycket spännande läsning om vårt fågelskyddsarbete. Vi har ställt 4 frågor till 4 personer och först ut är BirdLife Sveriges styrelseordförande Lotta Berg.
 

 

 

Varför tycker du att fågelskyddsarbete är viktigt?

 

– Vi människor påverkar naturen på olika sätt hela tiden, medvetet eller omedvetet, genom vårt sätt att leva. Därför har vi ett ansvar för att se till att de negativa konsekvenserna för vår natur och miljö i allmänhet och fåglarna i synnerhet blir så små som möjligt, och i bästa fall till och med positiva. Varje fågelart har en plats, och är värdefull.

 

Om du fick drömma fritt, utan begränsningar på pengar och personal, vad hade du velat se för fågelskyddsarbete då?

 

– Då hade jag velat se ett mer aktivt arbete med att skydda och sköta viktiga häcknings- och rastområden för fåglarna, och med att återskapa olika typer av miljöer för fåglarnas skull. I sammanhanget måste även fågelforskningen nämnas: utan gedigen kunskap kan vi inte veta vilka insatser som gör bäst nytta för fåglarna! 

Vad hoppas du att vi på BirdLife har uppnått om 10 år?

 

– Då hoppas jag att vi har kommit längre i diskussionerna kring hur man kan integrera fågelskydd i andra typer av verksamhet, som till exempel skogs- och jordbruk och olika former av energiproduktion, så att hänsynen till fåglarna har blivit en naturlig del av allt som påverkar deras miljö och livsvillkor. 

 

Hur tror du att situationen för fåglar ser ut om 10 år om inget fågelskyddsarbete sker?

 

– Om fågel- och naturskyddsarbetet helt skulle upphöra finns en uppenbar risk för att ogenomtänkta exploateringar och liknande oåterkalleligen skulle försämra framtidsutsikterna för många av våra sårbara fågelarter, och i värsta fall leda till att vissa arter på sikt helt skulle försvinna, regionalt hos oss i Sverige eller i värsta fall utrotas globalt. Fåglarna känner inga gränser, och fågelskydd är en internationell angelägenhet.

 

 

Skänk en gåva via Swish

Betala in valfritt belopp till:

123 – 900 56 53

När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!

Skänk ett bidrag via vårt 90-konto

Använd plusgiro 90 05 65-3 eller bankgiro 900-5653 (ange ”Bidrag till BirdLife Sverige”).


Till företag eller organisationer som bidragit med hjälp erbjuder vi annonsutrymme på hemsidan. 
Som givare kan du självklart vara anonym om så önskas.