26 januari, 2021

Grundskoleelever inbjudna till tävling i att mata och räkna fåglar

BirdLife Sveriges arrangerar tävling för alla Sveriges grundskolor i samband med det årliga eventet ”Vinterfåglar inpå knuten”, den 27 januari – 30 januari.

 

BirdLife Sveriges arrangerar en tävling för alla Sveriges grundskolor i samband med det årliga eventet ”Vinterfåglar inpå knuten”, den 27 januari – 30 januari.

 

Tävlingsreglerna kan du läsa här.

Tips på fågelmat kan du läsa här.

Lista med Sveriges 25 vanligaste fåglar vid räkningen 2020 kan du läsa här.

 

Under den sista helgen i januari räknas för 16:e året i rad Vinterfåglar inpå Knuten vid och kring fågelmatare i hela Sverige. De senaste åren har ca 20 000 svenska hushåll deltagit i räkningen och rapporterat sina resultat. 2021 arrangerar BirdLife Sverige i samband med detta en rikstäckande tävling där landets grundskolor får delta genom att sätta upp eller bygga en fågelmatning och mata fåglar. För att förskolor och skolor skall kunna delta ingår även fredagen och måndagen runt helgen i räkningen. Förutom nöjet med själva matningen ges barnen möjlighet att lära sig de vanligaste fåglarna vi har i Sverige under vintern.

 

– Det är väldigt roligt om vi kan bidra till den naturvetenskapliga pedagogiken i grundskolan och väcka barnens intresse om biologisk mångfald. Dessutom tror jag att många pedagoger uppskattar denna typ av initiativ, så att de kan bedriva undervisningen på ett omväxlande sätt. Vi ställer inga krav på att klasserna måste artbestämma fåglarna, det viktiga är att de gör egna försök med hjälp av en artlista som vi skickar med. Lärarna behöver med andra ord inte känna att de behöver vara superduktiga på fågelarter, utan det viktiga är att de handleder barnen i att söka kunskap, berättar Mia Ericsson, en av arrangörerna från BirdLife Sverige.

 

Genom att skicka in bilder på matningen, en lista på fågelarter som setts under fredag 27 januari och måndag 30 januari, samt en kort text om vad barnen lärt sig deltar klassen i en tävling med fina priser.

– Om man lär känna det som finns ”inpå knuten”, och försöker artbestämma de fåglar som finns närmst så väcks intresset för att värna om dem. Barn är av naturen nyfikna och lär de sig mer om fler fåglar, så lägger man en bra grund för naturintresset, berättar naturpedagog Anette Barr.

 

Det är bra att börja mata fåglarna så tidigt som möjligt så att de med säkerhet hittar till er matning under sista helgen i januari. Fåglar tar hjälp av oss när vi matar dem under vintern. Det är ont om mat där ute, och vid fågelbordet hittar de den mat de behöver för att klara uppehället under kyliga och mörka vinternätter.

 

– När man är liten, det är då naturintresset väcks och det bär man ofta med sig hela livet. Därför det är viktigt med tävlingar likt denna, säger Anette Barr.

 

Tävlingen och instruktioner till hur en fågelmatare kan byggas, recept på talgbollar och en lista på de vanligaste fåglarna vid räkningen i januari 2020 har skickats ut till landets grundskolor.

 

Tävlingsreglerna kan du läsa här.

Tips på fågelmat kan du läsa här.

Lista med Sveriges 25 vanligaste fåglar vid räkningen 2020 kan du läsa här.