13 december, 2020

Julkalender 13/12 Nötväcka

Julkalender! Nötväcka – 13 december

 

Nötväckan är som ett yrväder vid fågelmatningen. Den kommer farande i hög fart, slår till på fröautomaten, tar ett frö och far lika snabbt därifrån. En kort stund efteråt upprepas proceduren. Hur hinner den äta? Svaret är att det inte är alltid som nötväckans besök vid fågelmatningen beror på aktuella behov. Oftast handlar det snarare om kommande behov. Nötväckan hör till de fågelarter som hamstrar förråd av mat.

 

En studie som gjorts av nötväckors hamstring visade mycket tydligt att det är för de egna kommande behoven som fåglarna hamstrade. Det händer säkert att nötväckor hittar frön som andra individer gömt, men i de allra flesta fall är det egna frön som hittas. I studien följdes flera nötväckepar. Med hjälp av en fiffig fröautomat, lyckades man styra det så att honan i paret bara fick vita solrosfrön, medan hannen fick strimmiga. Båda fåglarna hamstrade mängder av frön, och när man senare tog bort automaten och följde deras födosök, kunde man konstatera att honan bara letade fram vita frön medan hannen enbart fann strimmiga.

 

Nötväckan är den enda svenska fågeln som utan problem klättrar både nedåt och uppför trädstammar. Den klänger också vigt omkring på undersidan av grova grenar. Den är kort sagt anpassad till ett liv på trädstammar. Ett annat karaktärsdrag hos nötväckan är att den murar igen hålet på sin häckningsplats så att det passar dess kropp exakt. Den häckar i naturliga trädhål eller holkar, och hålet muras med lera.

 

Nötväckan har under senare tid expanderat norrut. Tittar man på en utbredningskarta i en lite äldre fågelbok, finner man att utbredningen sträcker sig ungefär lika långt norrut som eken, dvs. till Dalälven. Idag finns nötväckor betydligt längre norrut än så. Den häckar längs i princip hela Norrlandskusten och mera lokalt även i Norrlands inland. Det har spekulerats i vad som ligger bakom denna spridning norrut. Orsakerna är säkert flera, men såväl ett ökat fågelmatande som klimatförändringen bör ha betydelse.

 

Vid fågelmatningen äter nötväckan både frön och fett. Solrosfrön verkar vara något av favoritföda, men den hamstrar även hampfrön och bitar av jordnötter som den hackar loss med sin hackspettsliknande näbb. Nötväckan är också begiven på fett i form av talgbollar eller upphängda stycken av talg eller ister.

 

Text: Anders Wirdheim

Foto: Göte Gustafsson