6 december, 2020

Julkalender 6/12 Större hackspett

Julkalender! Större hackspett – 6 december

 

Större hackspett förekommer i nästan hela landet utom i fjällkedjan. Den är ovanlig i fjällbjörkskog liksom i utpräglade jordbruksområden med långt mellan skogsdungarna. Till skillnad från våra övriga hackspettsarter är större hackspett en generalist när det gäller födan. Det innebär att den är något av en allätare med en meny som består av allt från frön via insekter till fågelägg. Det ska dock sägas att frön från granar och tallar utgör något av basföda. Under år då det är ont om kottar, kan särskilt ungfåglar tvingas utvandra.

 

Detta gällde i särskilt hög grad hösten 2013, men det var inte här i landet utan öster om oss som det var brist på mat. Redan under sommaren det året kom mycket stora mängder med större hackspettar på vandring österifrån till Finland och norra Sverige. Därefter drog de vidare ner över landet. Många av dessa fåglar var unga, vilket visar att det var en god häckningssäsong men att maten därefter började tryta.

 

Större hackspetten bearbetar kottarna i en så kallad hackspettsmedja. Hackspetten hackar ut en lagom tjock springa i ett träd eller en stolpe där den kan kila fast gran- eller tallkottar. Därefter hackar den med näbben in mellan fjällen på kotten och kommer på sätt åt fröna som sitter längst in. Fröna är små, men de är mycket näringsrika. Hackspettsmedjor kan användas av flera generationer och det kan ligga drivor av kottar under trädet. Det kan se märkligt ut, särskilt om det handlar om en massa kottar under ett lövträd.

 

Hos större hackspetten har hannen en röd fläck i nacken medan honan saknar rött på huvudet. Ungfåglar av båda könen har däremot röd hjässa. Detta skapar ibland förvirring och leder till förväxling med andra arter. Man kan förledas att tro att det antingen är en mellanspett eller vitryggig hackspett man har framför sig. Men mellanspetten är utdöd i Sverige och vitryggen är mycket sällsynt.

 

Vid fågelmatningen äter större hackspettar det mesta, men de föredrar talg, talgbollar och jordnötter. Idag är det svårt att komma över ren talg i butikerna. Om man lyckas, är det ett bra tips att klä in hela talgstycket i exempelvis kycklingnät och sedan binda fast paketet på en trädstam. Annars är det risk att fyrfotadjur lägger beslag på hela stycket och drar iväg med det.

 

Text: Anders Wirdheim

Foto: Arkivbild