Fågelskådningens dag med Fågeltornskampen

Det vinnande fågeltornet 2011 vid Stockviken.
Foto Eric Blomgren

Fågelskådningens dag genomförs den helg under våren då lördagen infaller mellan den 3 och 9 maj.  Under Fågelskådningens dag arrangerar BirdLife Sveriges regionalföreningar och lokala fågelklubbar publika aktiviteter.

 

För att hitta de aktiviteter som arrangeras runt om i landet kan du söka upp den förening eller klubb som ligger närmast där du bor på hemsidan under Regionalt eller besöka våra evenemangskalender.

Observera att Fågelskådningens dag i allmänhet förläggs till söndagen under nämnda helg men det är möjligt att samarrangera Fågelskådnings dag och Fågeltornskampen och då flytta Fågelskådningens dag till lördagen.

Vårfåglar Inpå Knuten erbjuder ett alternativ till den traditionella Fågeltornskampen som ordnats varje vår. Syftet med Vårfåglar Inpå Knuten är att tillbringa en trevlig och trygg dag i fågelskådandets tecken samt att hitta fåglarna i närmiljön. Samtidigt räknas hur många fågelarter som observeras och artbestäms från det egna lägenhetsfönstret, farstubron eller bryggan nere vid den närliggande sjön.


Läs mer här på evenemangssidan på Facebook

Fågeltornskampen är en landskamp mellan de nordiska länderna och initiativet kommer från Finland. Pga coronaviruset Covid-19 blir kampen inställd 2021 och ersätts med Vårfåglar inpå knuten, som genomfördes första gången förra året.

2020 var det tyvärr ingen Fågeltornskamp pga av coronapandemin

 

Resultat från Fågeltornskampen 2019!


Hela 89 fågeltorn deltog i BirdLife Sveriges Fågeltornskamp denna kalla majmorgon och dag. En sedan ett par dagar uppbromsad vår hejdade inte något av de föranmälda tornen att genomföra evenemanget Fågeltornskampen. Alla kämpade men det har nog frusits en hel del. Kylan påverkade dock antalet övriga besökare negativt. Trots den bistra vårdagen besöktes tornen av närmare 800 personer förutom de som arrangerade och deltog i evenemanget. Det brukar vara betydligt fler. Förhoppningsvis pratades det en hel del fågelskydd även om den globala uppvärmningen förmodligen kändes avlägsen under morgontimmarna och under resten av dagen också. Det rapporteras om snö hos många av deltagarna; ” När vi anlände fick vi skotta ur tornet, ca 1dm snö i natt. Sedan dimma i några timmar…” rapporterar Kärven i Uppland. Vidare från Munkahusviken i Blekinge som deltagit under de flesta åren ” Sämsta vädret sedan starten 2011. Ingen direkt höjdpunkt i år.” Trots vädret är det flera av tornen som prickat in fler arter på listan än man gjort något tidigare år. 
 

De föreningar som önskar infomaterial till Fågelskådningens dag med Fågeltornskampen (och även andra evenemang) kan rekvirera det från stina.rigback@birdlife.se

 

Fågeltornkampen startade 2011 efter en finsk evenemangsmodell – ”Battle of Towers”. Den finska historien betydligt längre och efter en finsk utmaning hösten 2010 startade svenska Fågeltornskampen. Under åtta timmar, från 05:00 till 13:00, räknas varje art som en poäng, hörd eller sedd av minst två av deltagarna i respektive fågeltorn. Besökare hjälper givetvis till och det finns möjlighet att få svar på frågor och hjälp/tips om exempelvis hur man känner igen fåglar eller kanske diskutera fågelskyddsfrågor som ligger en varmt om hjärtat. Fågeltornskampen genomförs samtidigt i både Finland och Danmark. Resultaten jämförs i en ”landskamp”.