Skogen

En bild över två olika skogslandskap
Till vänster en tät och enskiktad virkesproducerande granskog, till höger en luckig och flerskiktad blandskog, som producerar biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
Skogen till höger är avverkningsanmäld och kommer sannolikt att omformas till mer virkesproducerande granskog. Vad händer då med den biologiska mångfalden?
BirdLife Sverige jobbar aktivt med skogsfrågor i flera olika sammanhang. Vi är för närvarande engagerade i flera nationella sammanhang i skogsfrågor.

26 jan 2021
BirdLife Sverige granskar: Tillräckliga skogsarealer i Sverige har skyddats – sant eller falskt?
Från både politisk och andra håll framförs att Sverige har skyddat tillräckliga arealer. LRF menar även att svensk statistik över…

20 jan 2021
Den svenska skogsstrategin
Få har väl undgått propagandakampanjen ”Den svenska skogen”, med manus som syftar till att intala Sveriges och även övriga världens…

2 nov 2020
Debatt – ”Fler kommuner borde välja hyggesfritt skogsbruk”
Hyggesfritt skogsbruk ger kommunerna bäst förutsättningar att på lång sikt uppfylla önskemål om ett rekreationsvänligt, biologiskt rikt och ekonomiskt lönsamt…

26 okt 2020
Skogsägare – Hjälp talltitan och entitan, så hjälper du många andra arter!
Ladda ner artikeln här Det pågår en biologisk utarmning av vårt skogslandskap. Skogen har under lång tid förändrats mot ökad…

22 sep 2020
Frivilliga avsättningar måste vara långsiktiga
Frivilliga avsättningar är områden med sammanhängande produktiv skogsmark där markägaren frivilligt fattat beslut om att åtgärder som kan skada dess…

1 aug 2020
Vad händer inom FSC?
Forest stewardship council (FSC) är ett globalt miljöcertifieringssystem för skog och skogsprodukter, och BirdLife Sverige är medlem och deltar i…

4 mar 2020
Kunskapsbank för praktiskt fågelskydd i skogen
BirdLife Sverige har med ekonomiskt stöd från Europeiska fonden för landsbygdsutveckling och skogsstyrelsen sammanfattat aktuell forskning till en kunskapsbank där…

28 feb 2020
Ta varningssignalerna på allvar – sluta leta efter fel
Debattartikel: Oroande signaler om minskad mångfald i skogen Replik på ovan: Birdlife har selektivt valt ut vissa data Slutreplik nedan:…

13 feb 2020
Debattartikel: Oroande signaler om minskad mångfald i skogen
DEBATT. Vi anser det viktigt att inventeringen av nyckelbiotoper återupptas och att den dessutom utökas med en kartläggning av det vi…

16 jan 2020
Kontroversiella domar om skogsbrukets påverkan på lavskrika
BirdLife Sverige valde i oktober 2019 att överklaga mark- och miljödomstolens domar att tillåta avverkning av skog som bedöms vara…

9 jan 2020
Landskapsplanering av skog – för biologisk mångfald och ett varierat skogsbruk
I dagarna har en intressant rapport kommit som beskriver hur ett avgifts-fondsystem skulle kunna utvecklas som ger förslag på den…

7 jan 2020
BirdLife Sverige granskar artskyddsförordningen
Ladda ner artikeln Missa inte artikeln: Landskapsplanering av skog - för biologisk mångfald och ett varierat skogsbruk Man kan lätt…

19 dec 2019
BirdLife Sverige kritiska till att Skogsstyrelsen slutar registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar
Fåglar och annan mångfald lider brist på äldre, varierade skogar. Trots att antalet träd i Sverige har ökat de senaste…

18 sep 2019
BirdLife Sverige överklagar kontroversiellt domslut om skogsbruk
I slutet av augusti beslutade mark- och miljödomstolen i Östersund att tillåta avverkning av skog som bedöms vara värdefull för…

8 jul 2019
Hur går det egentligen för våra skogsfåglar?
Ladda ner artikeln BirdLife Sverige granskar.Hur går det egentligen för våra skogsfåglar och hur sann är LRF:s bild över utvecklingen?…

28 jun 2019
Vår kritik av höjda nyckelbiotopskrav står fast
Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist skriver i en replik att våra organisationer och andra debattörer förvränger bilden av vad de höjda…

24 jun 2019
Vi protesterar mot försämringarna kring nyckelbiotoperna
BirdLife Sverige, WWF och Naturskyddsföreningen protesterar mot att Skogsstyrelsen beslutat att nedgradera nyckelbiotoperna och även valt att negligera den alternativa…

10 jun 2019
Har Skogsstyrelsen börjat avveckla ett redan svagt artskydd i skogen?
Vi ser med oro över att Skogsstyrelsen smugit igenom en försvagning av ett redan svagt artskydd genom att man höjer…

4 jun 2019
Tallbit och lappmes kan snart vara utrotade nedanför fjällskogarna!
Tallbit och lappmes kan snart vara utrotade nedanför fjällskogarna och ytterligare två arter, tretåig hackspett och lavskrika kan stå på…

24 maj 2019
Brev till Sveaskog från BirdLife Sverige
Sveaskog och ekoparkerna (Debattartikeln i Altinget finns att läsa här!) När Sveaskogs ekoparker skapades var det något helt…

6 feb 2019
23 organisationer tillsammans för Vår Skog!
BirdLife Sverige lanserar tillsammans med 22 andra organisationer ett upprop för våra statliga skogar. Vi vill att regeringen ändrar ägardirektivet…

12 sep 2018
Slutreplik i skogsdebatt
Lotta Berg, Christer Johansson och Åke Persson svarar i skogsdebatten med slutreplik. Skogsstyrelsen replik på föregående debattartikel finns att läsa här.BirdLife…

4 sep 2018
Skogsstyrelsens beslut inte hållbart för svensk skogsbruk
Detta är en debattartikel, även publicerad på Altinget.Klicka här för att komma till den publiceringen. Skogsstyrelsen - en del av problemet…

16 aug 2018
Brev till miljö- och näringsdepartmentet
Angående den översyn av artskyddsförordningen som planeras, så har fyra naturvårdsorganisationer gemensamt skickat in ett brev till miljödepartmentet och näringsdepartmentet.…

18 feb 2018
Om att rapportera artfynd eller inte på Artportalen
Det har länge förekommit en debatt kring om man bör rapportera skyddsvärda arter eller inte, om uppgifterna kan komma att…

28 jun 2016
Svaga vägledningar lyfter inte artskyddet
Vägledningarna över de 64 prioriterade fågelarterna i skogsbruket är nu klara och publicerade på skogsstyrelsens hemsida. Det tog lång tid,…
Artskyddet i skogen
I projektet ”Artskydd i skogen” har Birdlife Sverige varit mycket aktiva med att öka miljöhänsynen för skogens fågelarter. Projektet handlar om hur Artskyddsförordningen skall tillämpas av myndigheterna Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen och vilken miljöhänsyn som skall tas för 64 prioriterade fågelarter. Läs mer om föreningens arbete med artskyddet i skogen
FSC
Inom Svenska FSC arbetar Birdlife Sverige för ett ansvarsfullt skogsbruk. Föreningen driver frågor om mer varierade skogar, större inslag av lövträd, avveckling av kemikalier i skogsbruket, ökad miljöhänsyn och aktiva naturvårdsåtgärder för att berika skogsfågelfaunan.
Läs mer om föreningens arbete i FSC.
Möte mellan FSC och BirdLife partners i Östersjöregionen
Jurmala i Lettand 8 – 10 March 2017 och Viinistu I Estland 29-31 augusti 2017. Dessa möten kom till genom ett projekt finansierat av Svenska Institutet (SI). Projektet syftade till att stärka nätverken mellan FSC-kontoren i Baltikum och Norden. Huvudområdet var implementeringen av EU:s fågel och habitatdirektiv och diskutera utveckling, jämförelser och genomförandet av FSC standarden i de olika länderna. På det första mötet i Lettland träffades FSC och BirdLife-representanter för de olika länderna. På mötet i augusti i Estland fanns även myndighetsrepresentanter med ansvar för direktiven med. Läs mer här
Sektorsråd skog
BirdLife är representerade på Skogsstyrelsens nationella sektorsråd skog och samtliga fyra regionala sektorsråd. Råden är inga beslutande organ men mycket viktiga eftersom här kommer alla nyheter ut från myndigheten och det förs samtal och diskussioner kring aktuella frågor i skogen. Läs mer om arbetet i sektorsråden
Nyckelbiotopinventering
BirdLife Sverige fick under året förfrågan från Skogsstyrelsen om vi ville delta i samverkansprocessen för den landsomfattande nyckelbiotopinventeringen som är planerad att pågå under 10 år.
Läs mer om nyckelbiotopinventeringen
Remissvar skog
Här finns samlat våra remissvar som handlar om skog. Läs mer här
Skogsnätverket
Skogsnätverket består bl.a. av våra deltagare i de nationella och regionala sektorsråd, inom FSC samt våra deltagare i målbilder för god miljöhänsyn. Inom nätverket byts information angående aktuella remisser, strategiska skogsfrågor och andra frågor som rör skog. Läs mer här