Dokument

På denna sida presenteras föreningens stadgar, riktlinjer och informationshandlingar. Dessa är bl.a. till som stöd för regionalföreningar och fågelklubbar, men får gärna användas av andra (i exempelvis utbildningssyfte) om källan anges.

Verksamhetsberättelser och årsredovisningar

På riksstämman 2019 på Västerbackens Hotell och konferens i Holmsund presenterades:
BirdLife Sverige är medlem i Giva Sverige (branschorganisationen för tryggt givande) och arbetar enligt Givas etiska kvalitetskod för insamlingsverksamhet.

Syftet med kvalitetskoden är att öka transparensen och stärka förtroendet för de insamlingsorganisationer som arbetar enligt den. Kvalitetskoden ökar vår professionalitet och ger oss en bättre styrning och insyn i verksamheten. I enlighet med ställda krav redovisas årligen en effektrapport aom publiceras på vår hemsida i enlighet med Givas riktlinjer.

Märkningen Tryggt givande ges ut av Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande, och innebär att vi som medlemsorganisation uppfyller alla krav i Kvalitetskoden och därmed står för etisk, professionell och transparent insamling samt är granskade av en auktoriserad revisor.
Läs mer om Kvalitetskoden här

Information om Svensk Insamlingskontroll finns här

Valberedningen

Valberedningen består av:
Sara Elg, Uddevalla (sammankallande)
073-716 56 15, elg.sara@hotmail.com

 

Christer Olsson, Umeå
olssoncito@hotmail.com

 

Magnus Liljefors

John Kvarnbäck

Lotta har tidigare varit sekreterare i Skövde Fågelklubb och i Västergötlands Ornitologiska Förening, och är därtill aktiv i arbetsgruppen för Hornborgasjöns fältstation, ledamot av Ottenbykommittén som är kopplad till Ottenby fågelstation, samt medlem i arbetsgruppen för Projekt lom. Är i övrigt veterinär till professionen, och tjänstgör som professor vid SLU.

Kjell har varit vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Linköping, ordförande i Linköpings fågelklubb och ordförande i Östergötlands ornitologiska förening; är ledamot i Östergötlands regionala rapportkommitté (rrk) och i Häradsskärskommittén som organiserar ringmärkning i östgötaskärgården. Innan Kjell blev styrelseledamot i BirdLife Sverige satt han i föreningens valberedning. Till yrket är Kjell egentligen ekolog, men har sedan många år jobbat som lärare på biologiavdelningen vid Linköpings universitet.

Gunilla Hjorth, Stockholm, har tidigare varit sekreterare i Landsorts Fågelstation samt styrelseledamot i Järvafältets Ornitologiska Förening. Fågelskådar i Stockholmstrakten, guidar ibland åt Stockholms Ornitologiska Förening, där hon är medlem. Brukar delta i ringmärkning i Ammarnäs och ibland på Örskär. Är utbildad biolog, till yrket ekolog och arbetar sedan många år med naturvårdsfrågor på Stockholms stad.

Jag är till professionen auktoriserad revisor och har sedan 1983 varit delägare på Finnhammars Revisionsbyrå.

Av de uppdrag som jag själv har eller har haft som kan vara av intresse vad gäller ett arbete inom BirdLife Sverige kan nämnas 15 år som huvudansvarig revisor för Svenska Fotbollförbundet, 10 år som revisor i FAR (branschföreningen för revisorer och rådgivare). Andra organisationer där jag är revisor och som är relevanta att nämna är Nordiska Revisorsföreningen, SAMI Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation, Handelshögskolan i Stockholm samt ett stort antal stiftelser med olika inriktningar.

Eva Mattsson har tidigare varit styrelseledamot och vice ordförande i Upplands Ornitologiska Förening. Är medlem i styrelsen sedan 2007 och representerar förening i dotterbolagens styrelser. Är agronom, har arbetat med certifiering av ekologisk odling både i Sverige och internationellt och arbetar idag med skogscertifiering. 

Christer Johansson, sammankallande för arbetsgruppen Skog. Har varit sammankallande periodvis och medlem i fågelskyddskommitten i Göteborgs ornitologiska förening sedan 2007. Även styrelseledamot i Naturskyddsföreningen i Härryda 2007-2016. Har drivit ett antal LONA-projekt. Tidigare förflutet på 1980-1990-talet i Varbergs ornitologiska förening, bl.a. i styrelse även som säsongsanställd. Sysslat med det mesta inom ornitologi allt från ringmärkning till inventeringar och hårdskådning. Är lärare i naturvetenskapliga ämnen på vuxenutbildningen i Borås sedan år 2000. För närvarande även deltid med projektarbete inom skogsfrågor kopplats till fåglar. Utbildning grundskollärare NO-ämnen samt miljövetarexamen.

Jag var med om att bilda Västergötlands Ornitologiska Förening vilket var en sammanslagning av Älvsborgs OF och Skaraborgs OF. Under denna tid satt jag i styrelsen och var under 15 år redaktör för tidningen GRUS och gav ut 76 nummer. Jag är aktiv i Hornborgasjöns Fältstation och deltar i inventeringar och räkningar.

 

Jag har varit medlem av Intressekommittén hos i Birdlife Sverige sedan start. Jag har jobbat med Vinterfåglar inpå knuten, rekryterat volontärer mm. Jag har varit volontär själv vid Falsterbo Birdshow, Ölands södra udde och Hornborgasjön. Jag startade Facebookgruppen Fåglar inpå Knuten som nu har 90 000 medlemmar och är fortfarande administratör för den även om andra gör det stora jobbet numera.

Jag startade Tranans Dag i Hornborgasjön tillsammans med Åke Abrahamsson. Jag är fortfarande med i ledningsgruppen för detta evenemang som har vuxit till en 9 dagars bonanza för naturintresserade människor och barn med ca 50 000 besökare.

Jag har alltid jobbat med skola och utbildning. Jag brinner för studiecirkeln och dess pedagogik. Jag har levererat ca 80 studiecirklar de sista 20 åren. Jag sitter också i styrelsen för Studiefrämjandet på avdelning- distrikts- och riksnivå.

Josefina är styrelseledamot i Birdlife Sverige. Hon är även engagerad i Nidingens fågelstation sedan många år tillbaka och har tidigare jobbat som ringmärkare på flera fågelstationer i landet. 

 

Josefina är utbildad biolog och jobbar som naturmiljökonsult, framförallt med fågel- och naturvärdesinventeringar.

Ulrika är styrelseledamot i Nordöstra Skånes Fågelklubb där hon är med i programgruppen, redaktionen för medlemstidningen Spoven samt ansvarar för hemsidan spoven.com samt klubbens aktiviteter på sociala medier.

Hon ingår i gruppen som ansvarar för CES-ringmärkningen på Näsby Fält men gör gärna någon vecka årligen på Nidingens fågelstation. Genomför standardrutt, punktrutter, nattinventering, sjöfågelinventering och artspecifika inventeringar årligen samt ansvarar för klubbens göktyteprojekt.

Ulrika är gymnasielärare i matematik och naturkunskap och innehar också förtroendeuppdrag i Kristianstads kommun.

Jens Mattsson är styrelseledamot i Birdlife, i bokförlaget Avium samt i Smålands ornitologiska förening. Han är även styrelseledamot i brf Hisingstorps park. Jens har tidigare varit ledamot i Naturskyddsföreningen i Mullsjö samt politiskt aktiv med flera förtroendeuppdrag i kommunfullmäktige, kommunstyrelse samt nämnder och utskott. Till yrket är Jens kommunikationsvetare och innehar en tjänst på Domstolsverket som presskommunikatör.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Adam har tidigare varit ledamot i Naturskyddsföreningen i Mullsjö kommun samt politiskt aktiv med förtroendeuppdrag i kommunfullmäktige, kommunstyrelse samt dess nämnder och utskott. Han har även styrelseerfarenhet från kommunala bolag. Han deltar regelbundet vid inventeringsarbeten och ringmärkning, fågelskådar aktivt och brinner för naturfrågor. I sitt yrkesliv jobbar han med spårbunden infrastruktur.