Rädda sånglärkan!

Sånglärka Foto Christian Ljunggren
Sånglärka. Foto: Christian Ljunggren

I Sverige har tre av fyra sånglärkor försvunnit under de senaste 35 åren, mest på grund av rationaliseringar inom jordbruket.

 

Ett effektivt sätt att förändra situationen har visat sig vara att anlägga lärkrutor – små osådda fläckar i åkern där sånglärkorna kan hitta mat. T.ex. har man på en gård i England lyckats tredubbla antalet sånglärkor med hjälp av åtgärden.

Lantbrukare i olika delar av Sverige deltar just nu i BirdLife Sveriges projekt Rädda Sånglärkan, och nu kan Du vara med och hjälpa till. Köp en eller flera lärkrutor och var med och bidra till att vända trenden för vår kära sånglärka! Så här köper du en lärkruta!

Pressmeddelande om samarbete mellan WWF, BirdLife Sverige, SLU och Lantmännen som redogör för resultat som visar att lärkrutor har en positiv effekt på sånglärkans revirantal i Sverige.

Rapporten i sin helhet laddas ned här

 

Lite äldre nyheter:

2014-08-15 Land Lantbruk, som vanligt

Varje år bereder Land Lantbruk plats för Rädda Sånglärkan både i nätupplagan och i papperstidningen. Varje år skriver journalisten Linda Grimstedt på ett initierat och lättbeskrivligt sätt som gör att vi kan nå ut till fler lantbrukare. Länk till artikeln här!

 

2014-08-13 Rädda Sånglärkans bönder i P4!

I södra Sverige tröskar lantbrukarna för fullt just nu men har de en stund över låter de sig gärna intervjuas i radio, i alla fall om de deltar i Rädda Sånglärkan. Per Holmqvist hörs i P4 Radio Skaraborg och Niclas Malm i P4 Östergötland. Som vanligt en fröjd att höra lantbrukare prata om sina naturvårdsinsatser!

 

2014-08-08 Fem minuter med Niclas Malm

– Det är roligare att säga ja än nej. Tror man att dessa rutor gör nytta och allmänheten är beredd att betala en liten slant för dem tycker jag det är synd om vi inte kan anlägga dem. Så säger Niclas Malm som är driftsledare på Hushållningssällskapets försöksgård Klostergården i Östergötland.

Det drar ihop sig för höstsådd och Niclas är en av de bönder som gärna skulle se att fler deltog i projektet. – Att göra sådana insatser ses positivt utåt och det gynnar svenska lantbrukares ställning mot konsumenter. Att säga nej ger motsatt effekt, säger Niclas.

Läs mer på projektets blogg om Niclas deltagande och ta del av hans mycket fina tips på hur man bär sig åt för att anlägga lärkrutor!