Projekt

Inom BirdLife Sveriges bedrivs flera projekt inom fågelskydd och fågelforskning. Flera projekt arbetar specifikt med hotade arter eller arter i behov av stöd för att bibehålla en stabil population. Läs mer om våra olika projekt i menyn under ”Projekt”.

Föreningen förfogar över eller sitter med i ett antal olika fonder som kan stötta amatörforskning och fågelskyddsarbete. Ansökningar till föreningens fonder kan gälla olika typer av art/bevarandeprojekt, inventeringar eller fågelskyddsprojekt. 

Läs mer här

Utanför BirdLife Sverige bedrivs andra projekt inriktade på hotade svenska fågelarter. Här kan nämnas Kungsörn Sverige, som arbetar med skyddet av kungsörn i Sverige, i nära samarbete med övriga nordiska länder. Läs mer på Naturskyddsföreningen hemsida som driver Projekt Vitryggig hackspett. Jägarförbundet i samarbete med Nordens Ark föder upp fjällgäss fångade i Ryssland och förstärker den svenska utplanterade populationen genom att sätta ut deras ungar. Den sista spillran av fjällgäss försvann från Sverige under 1970-talet och numera finns en liten stam av de ursprungliga nordiska fjällgässen kvar i Norge. Stork-projektet drivs bland annat av Skånes OF och syftar till att få tillbaka en vild flyttande vit storkstam i Sverige

Flera av projekten har finansiering från BirdLife Sverige fågelskyddsfond. Om du specifikt vill bidra till projekten, skänk en gåva och markera din inbetalning med ”Fågelskyddsfonden”. 

Klicka här för att lämna en gåva, stort tack på förhand!

Artiklar från projekten:

1 dec 2023

Kraftigt utbrott av fågelinfluensa bland tranor i Ungern

I Ungern rastar stora mängder tranor under hösten. I år noterades var toppnoteringen nästan 200 000 individer i slutet av…

I Ungern rastar stora mängder tranor under hösten. I år noterades var toppnoteringen nästan 200 000 individer i slutet av oktober, vilket är det högsta antalet som någonsin noterats. Några veckor därefter noterades de första fallen och spreds sedan till rastområden längre söderut i landet. En uppskattning, baserad på observationer i fält, uppskattar antalet döda tranor till mellan 10 000 och…

Läs mer

27 nov 2023

2023 års häckningssäsong – få ungar

Från flera håll i landet har det kommit rapporter om få tranungar. I Tranemoområdet (sydöstra Västergötland) har häckningsframgång hos trana…

Från flera håll i landet har det kommit rapporter om få tranungar. I Tranemoområdet (sydöstra Västergötland) har häckningsframgång hos trana studerats sedan början av 1990-talet. Där ligger resultatet på 0,2 - 0,3 stora ungar per häckande par, vilket gör året till ett av de sämsta under denna tid.Orsaken är framför allt den torra våren och försommaren, det vill säga, då tranorna…

Läs mer

20 okt 2023

Trankonferens i Tartu, Estland 2023

Under en vecka i augusti träffades 78 deltagare från 20 länder i Tartu, Estland, för den 10:e Europeiska trankonfernsen. Fler…

Under en vecka i augusti träffades 78 deltagare från 20 länder i Tartu, Estland, för den 10:e Europeiska trankonfernsen. Fler personer deltog i konferensen via livestreaming och Zoom-föredrag. Sverige representerades av nio personer fån Svenska tranarbetsgruppen, Grimsö Viltskadecenter och Länstyrelsen i Skåne. Tranintresserade, ”craniacs”, delade med sig och utbytte kunskap om ett antal av världens tranarter inklusive vår egen europeiska…

Läs mer

9 apr 2023

Tranornas vårflyttning 2023

I Marburgtrakten (Marburg ligger norr om Frankfurt i Tyskland) har Martin Hesse och medarbetare under många år noga studerat tranornas…

I Marburgtrakten (Marburg ligger norr om Frankfurt i Tyskland) har Martin Hesse och medarbetare under många år noga studerat tranornas sträck både höst och vår. Platsen ligger uppenbarligen mycket bra till för tranornas sträck. De räknar årligen betydligt mer än hälften av alla tranor som sträcker mot sydväst, dvs. till Frankrike och Iberiska halvön.   Vårsträcket startade i år 10 januari…

Läs mer

18 okt 2022

Tillsammans med WWF för de arktiska vadarna

Tillsammans med Världsnaturfonden WWF arbetar vi för en ljusare framtid för våra arktiska vadare genom Arctic Flyways-projektet. Här kan du…

Tillsammans med Världsnaturfonden WWF arbetar vi för en ljusare framtid för våra arktiska vadare genom Arctic Flyways-projektet. Här kan du läsa Tom Arnbom på WWF berätta om det, och om arbetet i Arctic Migratory Birds Initiative. Betala in valfritt belopp till:När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som…

Läs mer

11 okt 2022

Pilgrimsfalken i Sverige – en framgångssaga

Berättelsen om pilgrimsfalken under de senaste 50 åren, från nästan utrotad i vårt land och nu på väg mot 600…

Berättelsen om pilgrimsfalken under de senaste 50 åren, från nästan utrotad i vårt land och nu på väg mot 600 häckande par, är en av de mest lyckade naturvårdsinsatserna någonsin i Sverige.   ”Den främsta anledningen till pilgrimsfalkarnas minskning under 1900-talet var användandet av bland annat DDT och andra miljögifter. Falkarnas ägg blev så sköra att de gick sönder under…

Läs mer