Fågelforskning i Östra Turkiet

Beläget intill Kaukasiens karga bergsområden i östra Turkiet utgör floden Aras och dess rika våtmarker en viktig rastplats för tusentals fåglar. Här, i en oas på gränsen till Armenien kan de vila och äta upp sig under sin flyttning mellan Afrika, Asien och Europa. I Aras dalgång finns sedan 2006 en utbildnings- och forskningsstation där runt 160 000 fåglar fördelat på 210 arter har ringmärkts genom åren. Trots detta benämns Mellanösterns fågelarter idag som några av de minst studerade i hela Västra Palearktis.

Noel i full färd att fotografera en eksångare (Iduna pallida)
Till vänster vitgumpad buskskvätta (S hemprichii) överst berggranssångare och nedanför samamiscicus-rödstjärt.

BirdLife Sverige ger nu ett betydelsefullt bidrag till en ung amatörforskare för att kartlägga identifiering och ruggning hos arterna berggransångare, vitgumpad buskskvätta och rödstjärt (samamiscicus ssp.) vid Aras fågelstation. Det finns flera kunskapsluckor hos arternas taxonomi, och att ta lärdom av deras generella biologi och härkomst är ett grundläggande steg för ett lyckat framtida artbevarande. Noel Hohenthal är en ung licensierad ringmärkare som nyligen publicerat sin första vetenskapliga artikel¹ i samarbete med forskare från landet. Projektets mål är att samla in ny värdefull data genom ringmärkning och systematisk fotografering av fåglarnas ruggningsmönster och arttillhörighet. Studierna vid Aras fågelstation sker i nära samarbete med den turkiska bevarandeorganisationen Kuzey Doga i en region med stora hot mot miljön och där få insatser idag riktas mot skydd och bevarande av värdefull natur.

 

Vi på BirdLife önskar Noel stort lycka till i sitt uppdrag och texten uppdateras med nyheter och upptäckter inom projektet.

_____________________

¹ Poorly studied Black-headed Penduline tit (Remiz macronyx) recorded for the first time in Turkey (Aves: Remizidae)

Aras fågelstation.