Roten till det goda

Projektet ”Roten till det goda” syftar till att restaurera en före detta sänkt sjö i Småland som heter Roten. Objektet ligger i Hylte kommun, Hallands län.

 

Den sänkta sjön Roten restaureras till att bli en ca 65 ha stor våtmark för biologisk mångfald. Roten har idag tappat nästan all den rika förekomst av arter den hade i mitten av 1900-talet. För att återskapa dessa värden ska strandbetet startas, vattenvolymen och vattenytan ökas. Effekten av detta kommer att bli ett rikare sjöfågelliv och en högre biologisk mångfald. Fågelarter som kommer gynnas är: sångsvan, kricka, årta, skedand, svarthakedopping, lärkfalk, vattenrall, sothöna, ljungpipare, dvärgbeckasin, enkelbeckasin, storspov, skogssnäppa, grönbena och skrattmås. Ökad tillgänglighet för allmänheten till våtmarken är också en önskad effekt, eftersom den idag är begränsad och med restaureringen kommer att bli ett intressant besöksmål.

 

Aktiviteter

Kartläggning att ske när det gäller vattenflöden, nivåer, dammar och att utreda restaureringsmetoder för att ta bort den rotfilt som nu täcker stor del av den sänkta sjön.

 

Bygga en fördämning i utloppet. För att kunna återskapa Rotens ursprungliga värden och för att förstärka och säkerställa de ovan föreslagna åtgärderna, bör vattennivån regleras. Detta sker genom en fördämning av det för länge sedan grävda utloppet i östra Roten.

 

Etablering av strandängsbete genom avverkning av skog och stängsling. Denna del är viktig då andra projekt har visat att nötkreatur som kan gå uti våtmarken är mycket viktiga för att hålla det strandnära vattnet öppet, den s.k. blå bården. Den blir en oas av biologisk mångfald som är ett skafferi för fågelsjön i form av snäckor, insekter och frön. Nötkreatur finns tillgängliga i området.

 

Bortgrävning av rotfilten. Rotfilten behöver tas bort i stora del områden då den annars riskerar att flyta upp och bilda gungflyn. Rotfilten tas bort genom grävning och läggs upp i högar som sedan får bilda häckningsöar för sjöfåglarna.

 

 

Kontaktperson: Åke Pettersson

Roten västerut . Foto: P-E Larsson
Roten norrut. Foto: P-E Larsson