Arctic Flyways

Arktiska vadare i Tavvavuoma

Tavvavuoma ligger i den svenska delen av Arktis, i nordligaste Lappland i Kiruna kommun, Norrbottens län. Området består av öppna tundralandskap med lågfjäll, vidsträckta myrmarker, sjöar och lägre vegetation. I ett samarbete mellan BirdLife Sverige och WWF Sverige drivs projektet Arctic Flyways med syfte att stärka skyddet för de arktiska fågelarterna i Sverige, och på sikt få en större kunskap om deras flyttvägar och övervintringsområden.

 

Under 2021 inventerades vadare och den generella fågelförekomsten i Tavvavouma och Visatvuopmi i Norrbottens län. Inventeringsresultaten påvisar en hög artrikedom och ett mycket stort antal individer, främst i Tavvavuoma, där resultaten visar ett långt högre antal fågelarter och individer än andra våtmarker i norra Sverige. Här häckar bland annat myrspov och rödstrupig piplärka sida vid sida med våra vanligare fjällarter som smalnäbbade simsnäppor, mo- och myrsnäppor, dvärgbeckasiner, lappsparvar, blåhakar, fjällabbar, kungsörnar, blå kärrhökar och jordugglor. 2021 noterades en misstänkt häckning av underarten tundrasädgås (rossicus ssp.) vilket i så fall är ny häckart för landet.

Midnattsol över palsmyren

Om fågeltätheten är hög kan vi säga det motsatta om mänsklig aktivitet. Enstaka fiskare, fågelskådare och forskare som studerar palsarna besöker det otillgängliga området, och Tavvavuomas berörs främst av renhjordarnas förflyttningar. Vi har god kontakt med Lainiovuoma sameby, som den största delen av Tavvavuoma tillhör. I söder angränsar samebyn Saarivuoma.

Anledningen till den höga fågeltätheten som upptäcktes är sannolikt den unika naturtypen palsmyr. Palsar är torvkullar med en kärna av permafrost. Under vintern byggs kullen på av nederbörden som fryser, och på så vis växer palsarna och kan bli flera meter höga. När palsen till slut inte kan hålla mer is och vatten brister den och det blidas små gölar och vattenansamlingar. Palsarna är bra utkiksplatser för vadarna, och vattenansamlingarna är ideala födosöks- och häckningsbiotoper, där även insekter – vadarnas huvudsakliga föda – trivs.

Under 2022 inleds projektets andra fas, där BirdLife Sverige och WWF återigen besöker Tavvavuoma under juni månad. Denna gång får vi sällskap av forskare från CAnMove-gruppen på Lunds universitet. Ett antal vadare ska förses med sändare, så att vi kan få kunskap om fåglarnas lokala rörelser i området och bl.a. ta reda på hur fåglarna födosöksmönster ser ut.

Palsmyrar, Tavvavuoma

Genom projektet ämnar vi stärka skyddet för fåglarna i Tavvavuoma och även de värdefulla palsmyrarna. På sikt kommer vi sändarförse vadare så att vi kan följa hela migrationen, och arbeta för att skydda strategiskt viktiga rast- och övervintringslokaler för de arktiska vadarna. Genom projektet stärks samarbetet mellan stora naturvårdsorganisationer – BirdLife Sverige och WWF Sverige. Projektet planeras pågå 2021-2028. Läs gärna mer om projektet på WWF:s hemsida.