1. Tjädern som modellart

Tjädern som modellart

 

Syftet med projektet har varit att öka kunskapen om tjäderns behov av hänsyn vid skogsbruksåtgärder och praktiskt peka på åtgärder och lösningar för detta. År 2017 tog vi fram en kunskapsöversikt om tjädern baserat på drygt 200 referenser. Denna kunskapsöversikt omfattade tjäderns utbredning, beståndsstatus, habitatkrav, hot mot tjädern, tjäderlekplatsernas funktion och behov, skogsbruk i tjäderbiotoper samt vindkraftens påverkan. Rapporten var teoretisk till sin utformning och gav få praktiska tips och förslag kring skogsbruksåtgärder.

 

Detta projekt är en uppföljning av ovanstående och fokuserar på den praktiska verkligheten för tjädern och tjäderlekplatser. Därför har drygt 25 tjäderlekplatser besökts och en beskrivning av dessa har utförts. En del beskrivs endast översiktligt med hjälp av habitatkartor, satellitkartor och erhållna beståndsuppgifter av skogen. Andra har genomgåtts i fält där varje skogsavdelning i skogsbruksplanen har bedömts som tjädergoda skogar eller tjäderdåliga skogar, utefter fastställda kriterier. I vissa fall är hela det teoretiska upptagningsområdet (300 ha) bedömt, i andra fall har det inre upptagningsområdet (ca 80 ha) bedömts. Därefter har förslag för dessa sammanställts.

 

Alla drygt 25 lekplatser finns beskrivna i denna sammanställning och är maskade så att de inte skall kunna identifierats. Syftet är att få en så heltäckande bild av den variation som finns kring hur olika tjäderlekplatser kan tas omhand när det gäller hänsyn till dessa av skogsbruket. Tjäderlekplatserna har delats in i olika kategorier utifrån vilken hänsyn som tagits. Detta kan vara av värde när frågor kring hänsynen dyker upp runt om i landet. Fokus har legat på södra halvan av Sverige och alla lekplatser som beskrivs finns därför i Götaland, med något undantag.

 

De praktiska förslag som presenteras kring skogsbrukets hänsyn för tjädern finns dels samlat i dessa beskrivningar, men finns också samlat i projektets presentationer. Syftet med dessa är att vid behov och intresse sprida dessa, besöka intresserade skogsägare, skogsägarföreningar, skogsbolag, offentliga skogsägare,  ornitologiska föreningar, naturskyddsföreningar eller andra intresserade.

 

Materialet är offentligt och gratis att ta del av, men tanken är också att erbjuda ett utbildningsmaterial för att kunna genomföra seminarier samt teoretiska och praktiska utbildningsdagar hur man kan hantera tjäderlekplatser och dess upptagningsområden. Vid förfrågan om detta hör man av sig till BirdLife Sveriges kansli.

 

Utefter önskemål kan vi erbjuda allt från någon timmes föreläsning till en eller ett par dagars teoretisk och praktisk utbildning. Utbildningsmaterialet är framtaget så man kan skräddarsy paket till olika målgrupper utefter behov.

 

 

 

Här följer några exempel och förslag på utbildningar:

  • Hur börjar man inventera tjäderlekplatser? (1 dag teori + praktik)

Teori: Lär känna tjädern och andra skogsfågelarter, inventeringsmetodik, (GIS och habitatmodeller), artskydd och hänsyn till tjädern.

Praktik: Tjädergoda och tjäderdåliga biotoper. Inventering av tjäder i skogen.

Målgrupp: Ornitologiska föreningar, naturskyddsföreningar, skogsgrupper

 

  • Hänsyn kring tjäderlekplats. Vad skall man tänka på? (1 dag teori + praktik)

Teori: Lär känna tjädern och några andra skogsfågelarter, hänsyn till tjädern i skogsbruket. Vad säger lagen, certifieringarna och artskyddet om tjädern?

Praktik: Besök i tjäderskog, praktisk hänsyn i skogsbruket.

Målgrupp: Enskilda markägare, skogsägarföreningar, kommuner, skogsbolag övriga skogsägare.

 

  • Landskapsplanering av tjäderlekplatser (1 dag teori)
    Inklusive gästföreläsare hyggesfritt/ekonomi

Teori 1:  Hänsyn till tjädern i skogsbruket. Vad säger lagen, certifieringarna och artskyddet om tjädern? GIS och habitatmodeller

Teori 2:  Exempel på landskapsplanering, skogsbruk och tjäderhänsyn, hyggesfritt skogsbruk, långsiktig ekonomi i tjäderskog 

Målgrupp: Enskilda markägare, skogsägarföreningar, kommuner, skogsbolag övriga skogsägare.