Nu laddar vi upp för Falsterbo Bird Show(5)

Den 4–6 september i år är det åter dags för Falsterbo Bird Show – nu på en ny plats och med ett mycket späckat program! Eller vad sägs om föreläsningar av Lars Jonsson, Dick Forsman och, inte minst, Dorian Anderson från USA. Förra året cyklade Dorian runt USA för att försöka se så många fågelarter som möjligt på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

Falsterbo Bird Show är en årligen återkommande natur- och miljömässa med fåglar i fokus. Syftet är att öka allmänhetens intresse för naturen i allmänhet och fåglar i synnerhet samt generera ett överskott till fågelskydd och naturvård. I år har evenemanget flyttat från ryttarstadion några hundra meter söderut till Falsterbo Strandbad. I denna byggnad iordningsställs nu både ett naturum och en konsthall. Vi kommer att hålla till både inne i byggnaden och runt omkring.

En av årets stora händelser vid Falsterbo Bird Show är tillkännagivandet av vilken art som blir Sveriges nationalfågel. En omröstning har pågått sedan februari, och det är möjligt att rösta fram till sista augusti. Via fyra steg har ett finalfält med tio arter vaskats fram. Hittills har totalt fler än 50 000 personer deltagit, och i finalomgången handlar det så här långt om närmare 30 000 röster från hela landet! På fredagskvällen (4 september) klockan 18:00 avslöjas vilken art som vunnit omröstningen.

Som vanligt är det ett späckat program med föreläsningar. I USA är det många skådare som genom åren gjort sitt Big Year, vilket innebär att man under ett år satsat på att se så många fågelarter som möjligt. Men ingen har gjort det som Dorian Anderson! Förra året cyklade han runt i landet och skådade fågel samtidigt som han propagerade för fågelskydd. På lördagen 14:40 berättar han (på engelska) under rubriken Biking for Birds. Lite senare på lördagen handlar det om rovfåglar. Genom att ge akt på ruggningen kan man på ett enkelt sätt få kunskap om fågelns ålder, ibland till och med om kön och geografiskt ursprung. Världens ledande rovfågelexpert Dick Forsman förklarar på lördagen 17:10. Lars Jonsson har, likt många andra, tillbringat hundratals timmar vid fönstret innanför fågelmatningen. Det har lett fram till en bok om att se på fåglar från fönstret, på de arter som gästar utfodringsplatser, de allra vanligaste. Hans föreläsning på söndagen 13:20 blir en resa in i en värld av ovanliga iakttagelser bland Sveriges vanligaste fåglar.

Det anordnas också flera exkursioner med fokus på, förutom fåglar naturligtvis, även svamp, blommor och trollsländor. Nere vid Falsterbo Fyr håller P-G Bentz i fågelguidningar både lördag och söndag morgon och senare under dagarna förevisar Björn Malmhagen ringmärkning inne på mässområdet. Där blir det naturligtvis även de från tidigare år så populära inslagen Live-skådning och Fågelbingo.

Hela evenemanget tjuvstartar egentligen redan på torsdagen 3 september, då mängder av skolbarn kommer till området för att lära sig mera om natur. Denna skolaktivitet fortsätter under fredagen och är så populär att vi tyvärr tvingats tacka nej till många skolor som velat komma men som vi helt enkelt inte har plats för.

Under Falsterbo Bird Show samlas det också in pengar. Årets insamling ska gå till att finansiera lärkrutor i det intensivodlade skånska landskapet.

Läs mera om årets Falsterbo Bird Show här: https://birdlife.se/fbs

 

Här hittar ni Falsterbo Bird Show 2015!

Gilla gärna