Total eufori vid Falsterbo Bird Show

Oooh, jippiii, härligt! De glada tjuten ekade över hela Falsterbonäset vid tretiden på lördagseftermiddagen. Anledningen var en stäpphökhanne som kom sträckande rakt över Falsterbo Bird Show. Det översta planet på Falsterbo Strandbad var fyllt av skådare, och deras leenden sken i kapp med den sol som tillfälligt tittade fram. Det var som att all annan verksamhet på Falsterbo Bird Show stannade av för en kort stund.

Annars är det inte många döda stunder på årets upplaga av denna fågelmässa. Föredrag och utflykter avlöser varandra, det hålls fågelbingo och arrangeras liveskådning. Det sistnämnda kan kräva en förklaring, men det handlar om att en filmare står högst upp på taket och följer de fåglar som passerar. Resultatet kan ses på en stor skärm i ett av tälten, samtidigt som en flyhänt tekniker lägger upp stillbilder på fåglarna i fråga på en annan skärm. Allt kommenteras av en erfaren fågelskådare. Först ut som guide denna lördag var Kent-Ove Hvass:

– Nästan direkt kom en flock med 50–60 bivråkar och bara en liten stund senare en gammal stäpphökhona. Den kunde vi följa i några minuter och verkligen studera dess elegans. Men inte nog med det: Strax därpå fick filmaren in en havsörn som var på väg ut över havet. Den flög snabbt och målmedvetet en bra bit innan den plötsligt steg uppåt för att sedan dyka nedåt och slå en and! Fascinationen bland åskådarna i tältet var total.

I föreläsningssalen har spännvidden på föredragen var stor. Åhörarna har kunnat följa med till så vitt skilda resmål som Cape May i USA, den ryska ishavskusten och Iran. Anders Hedenström gav en inblick i fåglarnas flykt och Lotta Berg svarade på frågan om gäss kan sprida smittor som kan drabba människor.

(AW)

 

Gilla gärna