31 augusti, 2024

Stöd till framtidens fågelskådare – Ungdomsskådarna får 10 000 kr från AviFauna Naturresor

BirdLife Sveriges Ungdomsskådare har fått ett välkommet bidrag på 10 000 kr från AviFauna Naturresor. Bidraget syftar till att främja framtidens fågelskådare, med ett särskilt fokus på att lyfta fram och stödja kvinnliga skådare.

 

AviFauna är Nordens ledande researrangör för både nybörjare och erfarna fågelskådare, grundat av BirdLife Sverige 1985. Under mer än 30 år har AviFauna Naturresor sponsrat olika fågelskyddsaktiviteter runt om i världen och årligen bidragit ekonomiskt till BirdLife Sveriges verksamhet. Nu vill AviFauna, genom detta nya initiativ, bidra till att utveckla framtida generationers fågelintresse i Sverige tillsammans med BirdLife Sverige. Detta ses som ett viktigt steg för att säkerställa kontinuiteten i morgondagens fågelskyddsarbete och -intresse.

 

Erik Hirschfeld, VD och delägare av AviFauna, säger:

— Vi gläds över att få arbeta tillsammans med Ungdomsskådarna och att behålla våra band med våra tidigare ägare, BirdLife Sverige. Vi tror att en ökad andel kvinnliga fågelskådare är en förutsättning för framgångsrik naturvård och vill gärna bidra till det på detta sätt. Vi hoppas att detta blir ett långsiktigt engagemang.

 

I samband med Falsterbo Bird Show 2024 överlämnar AviFauna ett bidrag på 10 000 kr till Ungdomsskådarna. Minst hälften av beloppet ska gå till initiativ som främjar kvinnliga skådare, men Ungdomsskådarna får själva bestämma hur resten av medlen ska användas.

 

— Ungdomsskådarna består av fantastiska ungdomar som hjälps åt att arrangera roliga läger, ekoskådning och andra aktiviteter. De har även ett aktivt nätverk som kopplar ihop unga fågelintresserade runt om i landet. Det känns fint att AviFauna vill stötta våra unga, det är ett välkommet bidrag till verksamheten, säger Kajsa Grebäck, verksamhetsutvecklare på BirdLife Sverige.

 

BirdLife Sveriges Ungdomsskådare ser fram emot att fortsätta utveckla och främja fågelintresset bland unga, med särskilt fokus på att stärka kvinnors närvaro och engagemang inom fågelskådning.

 

— Vi från Ungdomsskådarna tycker att det är fantastiskt roligt att AviFauna väljer att satsa på ungdomarna. Det är otroligt viktigt för fågelskådningens framtid att vi satsar på unga skådare och arbetar med föryngring i fågelföreningarna. Detta gör att vi kan satsa ännu hårdare på våra populära läger och andra aktiviteter för att långsiktigt stärka fågelskådningen. Att nu dessutom ha pengar öronmärkta för främjande av fågelskådning hos tjejer är extra kul, då denna grupp är kraftigt underrepresenterad i vår verksamhet. Vi är tacksamma och hoppas på ett fortsatt gott samarbete, Hugo Karlström.