Har du hittat en tornseglarunge?

Det kommer många frågor om tornseglarungar som hittas på marken nu. Det är den årstiden, och kanske värmen gör sitt till också? Vuxna tornseglare kan starta från marken men det är inte helt lätt ens för dem, och för en unge som försöker ta sin första flygtur kan det vara rent omöjligt.

Så vad gör man då om man hittar en tornseglarunge på marken, och den verkar vara i övrigt oskadd?

1) Börja med att ta reda på om den kan flyga. Sätt den på dina handflator och lyft den högt, och sänk sedan händerna relativt snabbt så att fågeln får luft under vingarna. I bästa fall flyger den då iväg.

2) Om fågeln inte kan flyga själv är det absolut bästa att försöka stoppa tillbaka den in i boet den kom ifrån (Det är INTE så att föräldrarna vägrar ta emot den för att den ”luktar människa”; det är en myt. Så sätt tillbaka den om det går.)

3) Om det inte går att sätta tillbaka den, och den är för ung för att flyga, så behöver den antingen avlivas av barmhärtighetsskäl eller lämnas till en kunnig viltrehabiliterare. Man får behålla upphittade skadade eller sjuka vilda fåglar i högst 48 timmar, men ju förr fågeln får sakkunnig hjälp desto bättre. En lista på godkända rehabiliterare finns bl.a. på KFV-riks hemsida.

4) Det är alltså ingen totalpanik med att ge fågeln mat och vatten. Vanligen dricker ju normalt inte dessa fågelungar alls (hur skulle de kunna göra det i boet…) utan får den vätska de behöver via maten. Om man försöker hälla i dem vatten är risken stor att man gör mer skada än nytta och fågeln får ner vatten i lungorna, till exempel. Att ge en tornseglarunge rätt sammansatt kost är en konst för oss människor! En pytteliten mängd köttfärs vid ett enstaka tillfälle är inte skadligt och kan ge lite välbehövlig energi, men det går inte att föda upp ungen på detta under någon längre tid och man riskerar bara att ställa till elände. Lämna därför fågeln till en godkänd rehabiliterare om den inte flyger iväg själv inom två dygn.”

Gilla gärna